Over hobbelige zandpaden en langs talloze rijstvelden reden Vastenactie-collega’s Peter van Hoof en Merel van Andel naar het afgelegen dorpje Detukeli. Ze gingen er op bezoek bij een watercampagne project op het bergachtige eiland Flores. Father Sipri, directeur van Caritas Ende, bracht hen erheen met zijn jeep.

Klik hier voor de video waarin Vastenactiedirecteur Peter van Hoof vertelt hoe schoon water vele levens blijvend heeft veranderd. 

Iwatertap Detukeli, Floresn Detukeli wonen 83 gezinnen, die sinds kort allemaal toegang hebben tot schoon drinkwater. Hogerop in de bergen is een waterbron gevonden en van daaruit zijn waterleidingen aangelegd naar het dorp. Elke groep van drie huizen kreeg een eigen aftappunt. In Detukeli ontmoetten we Josafat. Hij woont samen met twaalf familieleden en zij delen een watertappunt met de buren. Josafat en zijn familie zijn heel blij met het schone water, zo dicht bij huis. Schoner en gezonder

school in dekuteli, floresDe waterleidingen zijn ook doorgetrokken naar de drie scholen in de buurt van Detukeli. Op basisschool Gaibhabha vertelt Fransisca uit groep 7 ons hoe blij ze is, dat ze nu niet meer elke dag twee uur hoeft te lopen om water te halen uit de rivier. Haar klasgenoot Rivaldus vindt het fijn dat hij zich nu elke dag kan wassen, voordat hij naar school gaat. Volgens hun leraar zien de kinderen er schoner en gezonder uit sinds er schoon water is in het dorp. Tot voor kort hadden de kinderen vaak last van infectieziektes, een slechte huid en buikpijn door het drinken van verontreinigd water. Dat is nu gelukkig verleden tijd.

Levenslang resultaat

Wij zijn onder de indruk van de vele positieve veranderingen die dit project in Detukeli teweeg heeft teweeggebracht: vrouwen en kinderen zijn niet langer uren kwijt aan water halen, de gezondheid van alle dorpsbewoners is verbeterd, kinderen kunnen zich hierdoor beter concentreren op school en vrouwen hebben meer tijd voor werk of hun gezin. Deze resultaten gaan levenslang mee. Die wetenschap geeft ons een goed gevoel, waarmee we over de eindeloze slingerwegen terugkeren naar de stad.

Merel van Andel en Peter van Hoof