De tienjarige Elysee heeft een geestelijke beperking én last van epilepsie. In een onbewaakt moment liep ze de straat op in haar geboortestad Kinshasa, de hoofdstad van DR Congo, toen haar familie naar de kerk was. Ze verdwaalde en zwierf moederziel alleen rond. Toen kreeg ze een epileptische aanval. Omstanders beschuldigden Elysee van hekserij en vielen haar aan. Een toevallig passerende politieagent wist het kleine meisje gelukkig te bevrijden en bracht haar naar het opvangcentrum van onze lokale partner Ndako Ya Biso. Dat betekent ‘Ons Huis’ in het Lingala.

Dubbel geluk

Bij Ndako Ya Biso werd Elysee liefdevol opgevangen. Hier wonen de kinderen onder begeleiding van de medewerkers, krijgen ze drie maaltijden per dag en kunnen ze naar school. Er is ook psychologische begeleiding voor de vaak getraumatiseerde kinderen. Ondertussen wordt onderzocht of de kinderen terug kunnen naar hun familie of dat er een andere opvangmogelijkheid voor ze is.

De medewerkers probeerden ook voor Elysee te achterhalen waar haar familie woont, maar dat viel niet mee vertelt Virginie Nyalibondi van Ndako Ya Biso: ‘Elysee heeft een verstandelijke beperking en spreekt alleen een lokale taal. We konden twee woorden ontcijferen: de voornaam van haar vader en het woord ‘brommer’.’

Dat waren natuurlijk meer heel weinig aanknopingspunten. De medewerkers van Ndako Ya Biso besloten toch alles op alles te zetten om de familie van Elysee te vinden. Virginie: “We gingen de stad in, op zoek naar een brommertaxi-chauffeur met die voornaam.

Elysee
Elysee (links)

Het was natuurlijk zoeken naar een speld in een hooiberg, maar na een paar dagen intensief rondvragen vonden we eindelijk iemand die de vader van Elysee kende. Die heeft ons naar haar ouderlijk huis gebracht." 

Het verhaal gaat hier zelfs nog verder legt Virginie uit: ‘Precies toen wij bij het huis van Elysee arriveerden, was de moeder van Elysee huilend haar spullen aan het inpakken. De vader was zo boos dat zij niet goed op hun dochter had gepast, dat hij haar had verstoten. Dubbel geluk dus dat we Elysee thuis brachten: de vader werd opgehaald en het gezin werd herenigd!’

Voor Elysee wordt nu goed gezorgd. Virginie zorgt ervoor dat de ouders van Elysee weten hoe ze met de beperkingen van hun dochter moeten omgaan én ze heeft ervoor gezorgd dat Elysee naar een speciale school kan. Eind goed, al goed!

Meer dan 30.000 straatkinderen in Kinshasa

Elysee is niet het enige kind in Kinshasa dat op straat zwerft. Naar schatting zijn het er tussen de 30.000 en 35.000. Een onvoorstelbaar aantal! Onze partner Ndako Ya Biso vangt deze kinderen op en zorgt voor een veilig thuis, drie maaltijden per dag en een opleiding. U kunt ook meehelpen! Zo kost het schoolgeld voor een trimester voor één kind € 23 en voor € 36 geeft u zes kinderen al een week lang drie maaltijden per dag.

Project in DR Congo

Gerelateerde verhalen