De afgelopen Adventsactie stond in het teken van voedselzekerheid. We steunden projecten die gezinnen leerden om zelf van hun land te leven. Dankzij uw steun hebben we zo honderden gezinnen kunnen helpen, zoals het gezin van Paulina López uit Palacagüina. 

NicaraguaIn dit arme gebied in Nicaragua zijn veel kinderen ondervoed. Paulina: “Mijn kleinzoon Amilcar van acht, die bij mij woont, woog op een gegeven moment amper 24 kilo. Ik maakte me grote zorgen, maar ik wist niet hoe ik hem goed te eten moest geven.” Het programma van Vastenactie bood uitkomst. “We leerden hoe we een moestuin konden aanleggen om groenten te verbouwen en hoe we gezonder voedsel konden bereiden. Tijdens de training begon ik te beseffen dat ik mijn eetgewoonten moest veranderen én dat ik gevarieerd voedsel kon oogsten van mijn land,” licht ze enthousiast toe. "Voorheen aten we alleen rijst, bonen en ongezond sap. Ik heb nu geleerd om mijn tuin te bemesten en om ui, paprika en komkommers te verbouwen. Ik kweek ook sinaasappels en citroenen om sap te maken, en zoete aardappels om stoofpotten te maken voor mijn kleinzoon.” 

Meer energie

Ook in Nicaragua vinden niet alle jonge kinderen groente meteen lekker: “Ik leerde ook om Amilcar groenten te laten eten die hij niet lust, bijvoorbeeld door paprika en ui fijn te prakken en te mengen met ander eten,” vertelt Paulina. “Sinds de training let ik op het gewicht van mijn kleinzoon. Ik wil niet dat hij ondervoed is, want dat is gevaarlijk voor zijn gezondheid. Ik ben heel blij dat hij inmiddels 30 kilo weegt. Op school heeft hij nu energie en hij gaat er met plezier heen!"