Eshita (38) is getrouwd en heeft een zoon (11). Zij en haar man werken hard, maar toch hadden ze altijd moeite om rond te komen. Via Caritas leerde Eshita eenden en kippen fokken. Daarmee kan ze inmiddels flink bijdragen aan het gezinsinkomen.

Hoe zag je leven eruit voordat je Caritas leerde kennen?

“In de stad werkte ik als lerares. Toen we naar dit dorp verhuisden moest ik erg wennen. Mijn man vindt het niet prettig als ik buitenshuis werk. Ik gaf privéles en deed naaiwerk, maar dat verdiende erg weinig. Mijn man en ik hadden vaak ruzie over geld, ik voelde me hopeloos.”

Waardoor is je situatie veranderd?

“Drie dingen hebben mij geholpen: vis, pluimvee en wormencompost. Ik ontmoette Didi van Caritas. Zij bracht me op ideeën om mijn inkomen te vergroten. Zo leerde ik eenden en kippen te fokken en vis te kweken. Ze liet me ook zien hoe je wormencompost maakt. Dat verkoopt goed. Mijn inkomen is door dit alles verdubbeld. Het maakt me trots dat ik meer kan bijdragen aan het huishouden. Mijn man waardeert het, we bespreken onze plannen en problemen nu samen. En ik heb al een mooi bedrag kunnen sparen voor de opleiding van mijn zoon.”

Wat doe je nog meer?

“Ik vaccineer pluimvee voor meerdere huishoudens en verkoop ook vaccins aan anderen. En ik geef gratis advies als mensen uit onze gemeenschap hulp of advies nodig hebben met hun dieren, naaiwerk of bij het oplossen van sociale problemen.”   

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“Vroeger had ik één kip, nu heb ik er acht en 22 kuikens en ook veertien eenden. Ik heb een geweldig plan! Binnen een jaar hoop ik een minifokkerij te hebben met honderd kippen en honderd eenden. Die koop ik niet, ik fok ze zelf. Dan hou ik de kippen en verkoop ik de haantjes.”