We waren al heel ver weg. En toen reden we nog verder, dwars door de bush. Kurkdroge, gebarsten aarde. Zinderende hitte. En verlepte, treurige planten. Toen ik dichterbij kwam, leken ze te bewegen. Honderden, misschien wel duizenden grote (giftige oneetbare) sprinkhanen verorberden de cassave-oogst van boer John in het noordoosten van Oeganda. Het was zijn laatste hoop op voedsel voor zijn gezin, want alle andere groentes op zijn land hadden de langdurige droogte niet overleefd. Onze begeleidster legde uit dat de familie overleefde door blaadjes van de bomen te eten.

Ik wist niet wat te zeggen… was wel blij met het project dat we gingen steunen en waarmee John (en een aantal van zijn buren) hulp kreeg om de maandenlange droogte te overleven en te leren met weinig water toch groente te oogsten.

Cola
Twee dagen na mijn bezoek aan John stond ik in mijn eigen XL supermarkt. Het was de dag voor Pasen. Ik voelde me bijna een vreemde: de topdrukte, de afgeladen schappen, de overdaad, de luxe en de vooral vanzelfsprekendheid ervan, het was gewoon bizar en genant denkend aan John, zijn gezin en die boomblaadjes. Op een gegeven moment ben een beetje verdwaasd gaan tellen uit hoeveel soorten cola ik kon kiezen. Ik geloof dat ik op 12 uitkwam. Alleen al aan verschillende soorten cola! Dat jaar hadden we thuis een sobere Paasmaaltijd!

Nu komt Pasen er weer aan. En weet ik waarmee mensen in bijvoorbeeld Pakistan, Kenia en Congo hun paasdiner moeten bereiden. Door de coronamaatregelen zitten veel mensen zonder inkomen thuis; ze kunnen geen eten meer kopen voor hun gezin. Uit Kenia hoorde ik onder andere van een ontslagen leraar dat hij zijn kinderen alleen water met wat suiker te eten kon geven.

Corona noodhulp
We zijn een paar maanden gelegen al gestart met noodhulp, maar van verschillende partners hebben we alweer vervolgverzoeken ontvangen. De nood is heel hoog! We doen uiteraard wat we kunnen en zoveel mogelijk mensen ontvangen via onze lokale partners voedselpakketten. En eerlijk gezegd zijn die niet zo overdadig.

Ik besluit ook dit jaar een sober paasdiner te koken en voornamelijk ingrediënten te gebruiken uit de noodpakketten. Foodblogger Marianne van Smaalen heeft speciaal voor Vastenactie een paar mooie gerechten bedacht, die beslist niet onderdoen voor de exquise diners uit de bladen. De basis: de ingrediënten van een voedselpakket, aangevuld met enkele groentes als ui, kool en wortel. Met het geld dat ik hiermee bespaar, kan ik denk ik twee voedselpakketten doneren. Dan hebben drie gezinnen een mooi diner!

Margot de Zeeuw

PS U kunt de recepten hier downloaden.