Wat maakt de jaarlijkse pelgrimstocht zo bijzonder? Daarover vertellen Trudy en Harmen Altena, al jarenlang deelnemers en dit jaar tevens mede-organisatoren. In 2020 gaat de tocht voor de tiende keer van start. We lopen dan drie dagen door het Friese land rond Drachten. 

Hoe vaak hebben jullie zelf meegewandeld?
Harmen: “Negen jaar geleden ging ik voor het eerst mee. Sindsdien reserveer ik die drie dagen elk jaar in mijn agenda. Ik was al betrokken bij Vastenactie via het MOV vrijwilligerswerk en dit initiatief sprak mij aan, want we houden van wandelen.” Trudy  kon die eerste keer niet mee, omdat ze een gehandicaptenreis naar Rome begeleidde. “Harmen was zo enthousiast, dat ik het jaar daarop ook van de partij was.” 

Wat spreekt jullie aan in de pelgrimstocht?
Trudy is even stil en zegt dan: “Je bent die dagen ver weg van de hectische wereld. Je wandelt zonder afleiding. Je voert onverwachte gesprekken met mensen, gesprekken die dieper gaan. Tijdens het wandelen praat je op een andere manier met elkaar, dat is telkens weer een bijzondere ervaring.” “Als het ook nog wat oplevert voor het goede doel, dan is het helemaal goed,” vindt Harmen. “Toen ik met pensioen ging hoefde ik geen cadeau, het geld dat mensen gaven was mijn sponsorbijdrage voor de pelgrimstocht.” 

Wat maakt de komende pelgrimstocht bijzonder?

Harmen en Trudy“Allereerst de afwisselende omgeving: water, bos en het coulissen landschap,” vertelt Harmen. Hij is trots op zijn mooie Friese land. Voor Trudy geeft het Karmelklooster een extra dimensie aan de dagen. “Daar vertrekken en eindigen we elke dag. Er hangt nog steeds een mooie, verstilde sfeer. Verder komen we niet veel katholieke kerken tegen in deze van oudsher protestantse omgeving. We wandelen wel langs bijzondere protestantse kerkjes die uitnodigen voor bezinning.” “En wat deze pelgrimstocht natuurlijk ook bijzonder maakt,” lacht Harmen, “zijn de vele Friezen die je zult ontmoeten.”

Doe ook mee!
Wandel net als Harmen en Trudy mee met de pelgrimstocht op 3, 4 en/of 5 september (in verband met het Coronavirus is de Pelgrimstocht verschoven van april naar september). Iedereen is welkom! U kunt één of meerdere dagen meelopen. Meer informatie over aanmelding, het programma en de overnachtingsmogelijkheden vindt u hier.