‘Werken aan je toekomst’

De voorbereiding op de Vastenactiecampagne is van start gegaan: vier dagen vol inspiratie, verhalen en tips. Vrijwilligers kwamen bij elkaar om informatie te krijgen over het campagnethema en de beschikbare materialen. 
Sinds vorig jaar organiseert de Vastenactie in samenwerking met de bisdommen vier regionale startdagen. Het programma van de dag verschilt per bisdom, maar elke dag begon met een presentatie van het campagnethema ‘Werken aan je toekomst’. De campagnefilms over Patrick en Dennis maakten meteen het belang van beroepsonderwijs duidelijk. Ze vertellen over de veranderingen in hun leven nadat ze beroepsonderwijs konden volgen. 

In Leiden en Tilburg werd het belang van beroepsonderwijs en ondernemerschap concreet ingevuld door een presentatie van de parochie uit Veghel die campagne voert voor het Eigen doel project van de Stichting Dovenzorg Malawi. In Drachten en Tilburg luisterden de aanwezigen naar een vlammend betoog van Ralf Bodelier van ‘World in Progress’ om ook de positieve boodschap van vooruitgang in ontwikkelingslanden uit te dragen en niet alleen de trieste verhalen en cijfers. In een uitdagende workshop van communicatiebureau ‘de Zalige Zalm’ dachten vrijwilligers na over manieren waarop de boodschap van Vastenactie ook buiten de kerkmuren gebracht kon worden.  

Een bijzonder moment was de skype-verbinding met Mike Wamaya, die als balletleraar werkt in de sloppenwijken van Nairobi, Kenia. Een project dat in het verleden door Vastenactie is ondersteund. Hij vertelde over zijn jeugd in de sloppenwijken en de wending die zijn leven nam nadat hij zich aanmeldde bij een dansopleiding. Nu geeft hij 400 kinderen balletles en is hij een rolmodel binnen de gemeenschap. Met zijn laptop liep hij door de school en zagen we op een afstand van bijna 10.000 kilometer dansende kinderen. Het verhaal van deze kinderen en de verhalen van Patrick en Dennis uit Zambia maken weer duidelijk waarom we campagne voeren voor Vastenactie.

Materialen Vastenactiethema 'werken aan je toekomst'        presentatie Johan Compier         presentatie Ralf Bodelier