Met een goede opleiding zijn mensen beter in staat een redelijk inkomen te verdienen en eventueel een eigen bedrijf op te zetten. Dat maakt hen economisch en maatschappelijk sterker en vergroot hun toekomstperspectief. Een mooi voorbeeld is Tonmoy Sarkar (21). Hij woont in het dorp Monohorpur in het Patuakhali district in Bangladesh en hij volgde vorig jaar de opleiding tot elektricien die Vastenactie steunt. 

Tonmoy Bangladesh

Tonmoys vader Tapan overleed vorig jaar en Tonmoy woont nu met zijn moeder en zijn broertje van 12 in een piepklein huisje dat weinig beschutting biedt. Ze slapen dicht bij elkaar in één kamer en leven van dag tot dag. Meestal hebben ze geld voor een tot twee maaltijden per dag. Zijn moeder (40) werkt als een paar uur per dag als schoonmaakster en wasvrouw, maar verdient daarmee niet genoeg om de familie te onderhouden. Zijn broertje gaat nog naar school, maar Tonmoy moest vanwege de financiële problemen gaan werken en zijn opleiding afbreken. In 2019 onderging Tonmoy een hartoperatie, maar hij is gelukkig goed hersteld. Toen moest hij wanhopig op zoek naar manieren om bij te dragen aan het levensonderhoud van zijn familie. 

In februari 2020 hoorde Tonmoy over de trainingen van Caritas Bangladesh. Hij meldde zich aan en werd toegelaten tot de opleiding tot elektricien. Op 25 februari 2020 begon hij aan de Monohorpur Paikbari School, vlak bij zijn dorp, maar toen kwam Covid-19: “Onze klas werd op 15 maart gesloten. Ik kon de opleiding niet afmaken en moest toen nog veel leren,” vertelt Tonmoy. De lockdown was een moeilijke tijd: “We konden nergens heen en moesten thuisblijven.

moeder Tonmoy Bangladesh
Tonmoy's moeder

Mijn moeder verloor haar werk en mijn opleiding stopte. Ik speelde veel ‘Mens erger je niet’ met mijn broer en andere familie. Soms hielp ik mijn moeder met het huishouden. We ontvingen wat voedselhulp van de overheid en van Caritas Bangladesh, maar het was niet genoeg om mee te overleven. Gelukkig hielpen rijke families uit onze gemeenschap ons tijdens deze periode, zodat we iedere dag iets te eten hadden.” 


 

In de laatste week van augustus 2020 kon Tonmoy zijn opleiding alsnog afmaken: “Ik kan nu bijvoorbeeld een elektrische plafondventilator installeren, stopcontacten aanleggen en een elektriciteitsnetwerk in een huis aanleggen, maar ik kan ook elektrische waterpompen repareren en onderhouden.” Met zijn nieuwe kennis en vaardigheden ziet Tonmoy de toekomst optimistisch tegemoet: “Met een beetje financiële steun van het project kan ik mezelf nu verder ontwikkelen tot een deskundige elektricien en een goed inkomen verdienen.” Hij weet al precies hoe hij het wil gaan aanpakken: “Ik wil een winkel openen op de lokale markt met elektrische benodigdheden en op het strand bij Kuakata worden veel nieuwe hotels gebouwd; het is een toeristisch gebied. Er is vraag naar vakmensen die de elektriciteit kunnen installeren, dus ik verwacht dat ik straks substantieel kan bijdragen aan het huishouden zodat we voldoende te eten hebben én mijn broertje naar school kan. Mijn moeder zal dan niet meer als schoonmaakster hoeven te werken. Ik ben heel dankbaar dat ik de kans heb gekregen deze opleiding te volgen, want nu krijgen we alle drie een beter leven.”  

Een jaar extra opleiding levert tot tien procent meer inkomen op!