In India leven de dalits: een groep mensen die buiten het kastensysteem valt, en daardoor onderaan de maatschappelijke ladder staat. Ze hebben geen land en leven in armoede. Dalit kinderen moeten vaak al op zeer jonge leeftijd aan het werk en maken daardoor zelden een opleiding af. Onze partner Deepam Trust geeft ze toegang tot onderwijs(begeleiding) en zo tot een kansrijkere toekomst. Samen hielpen we al zo’n 1.500 achtergestelde kinderen in de staat Tamil Nadu, waaronder Saikrishna.

Saikrishna was altijd een ijverige leerling, totdat zijn vader het gezin verliet en zijn moeder ziek werd. Als oudste kind werd hij de kostwinner – terwijl hij pas vijftien was. Hij ging noodgedwongen aan de slag in een autowerkplaats, waar hij dagelijks zwaar fysiek werk deed. Aanvankelijk probeerde hij nog naar school te gaan, maar hij miste steeds vaker lessen. Als-ie er wél was, viel hij regelmatig van uitputting in slaap in de klas. Zijn moeder zag het probleem niet: hoe eerder hij begon met werken, hoe beter. Onderwijs was voor haar geen prioriteit. 

Kans om te leren

Een huiswerkbegeleider en studentendecaan van Deepam Trust ontdekten Saikrishna in zijn werkplaats. Ze nodigden hem uit op hun school, samen met zijn moeder: ‘We hebben er alles aan gedaan om hem terug in de schoolbanken te krijgen. Eerst moesten we hem en z’n moeder overtuigen van het belang van onderwijs – zeker voor achtergestelde kinderen. Vervolgens hielpen we hem aan een baan in een sieradenwinkel, waar hij geen zwaar fysiek werk hoefde te doen. Hier werkt hij nu tegen een goed salaris. Nu gaat Saikrishna weer gewoon naar school en haalt hij goede cijfers!’

Hoopvolle toekomst

Onze partner Deepam Trust doet er alles aan om zo veel mogelijk dalit-kinderen als Saikrishna naar school te laten gaan. Met onze ondersteuning stellen ze studentdecanen aan, richten ze bibliotheken in en zetten ze in dertig afgelegen dorpen huiswerkclubs op. Maar ook dankzij uw giften ondersteunt Deepam Trust kansarme kinderen: zo’n driehonderd leerlingen ontvingen al essentiële materialen als boeken, uniformen en schooltassen, en nog eens honderd ijverige studenten kregen lesgeld. In totaal hielpen we tot nu toe zo’n 1.500 kinderen, voor wie een kansrijke toekomst nu wél binnen handbereik is.

Kinderarbeid

Dit najaar besteden we extra aandacht aan het belangrijke onderwerp kinderarbeid. Omdat ieder kind recht heeft om kind te zijn. We steunen 4 projecten die zich richten op kinderen die meewerken om het gezinsinkomen te verbeteren en daarom niet of nauwelijks naar school gaan.

Lees meer

Gerelateerde verhalen