In Mansico, Nicaragua, zijn de gevolgen van de droogte goed zichtbaar: de aarde is gebarsten, de wegen zijn stoffig en de landerijen gortdroog. De verdroogde resten van gewassen zijn nog maar nauwelijks te herkennen. Juana Alvarado leerde nieuwe technieken, zodat ze met weinig water toch groente en fruit kan telen voor haar gezin. 

Mansico is een kleine gemeenschap. Er wonen 150 boerenfamilies. Het dorp ligt aan de voet van de Tepesomoto berg, in het hart van  een van de regio’s die het zwaarst is getroffen door de effecten van de klimaatverandering. Juana Alvarado (40) woont met haar echtgenoot  en vijf kinderen in Mansico. Ze lijden aan de gevolgen van de droogte, maar kunnen overleven dankzij de alternatieve landbouwmethodes die ze leerden. De meeste mensen hier zijn boeren, maar er was niets te oogsten dit jaar: “Alles ging door de droogte verloren en veel mensen zijn vertrokken,” aldus Juana. 

Juana NicaraguaEen helpende hand bracht een grote verandering ten goede voor Juana en haar gezin: ze leerde nieuwe manieren om groente en fruit te telen, die rekening houden met de klimaatverandering en de condities in het gebied. “Ik heb geleerd hoe ik zelf organische mest kan maken, hoe ik verschillende gewassen kan telen en hoe ik een moestuin kan aanleggen en onderhouden,” vertelt ze. Ze ontving ook zaden en gereedschappen via het project. “Je hebt maar weinig water nodig om toch gewassen te kunnen telen. En juist het gebrek aan water is een van de grootste problemen in ons dorp,” legt ze uit. “Toen we met de moestuin begonnen, kregen we uien, radijs, tomaten, bieten en later ook fruitbomen. De gemeenschap ontving gereedschap en grote gieters. Daar zijn we enorm mee geholpen: alle families hebben nu moestuinen op hun terrein en dat helpt ons overleven. Het scheelt ons bovendien geld, omdat we groenten als tomaten, uien en radijs niet meer hoeven te kopen,” aldus een gelukkige Juana. 

Juana beheert ook de molen die het dorp ontving: “Mensen komen hier om hun graan te malen. Dat levert geld op voor de vrouwen die zijn aangesloten bij het project.”

Juana Nicaragua
Dit is de gemeenschappelijke waterpomp. Iedere familie ontvangt vier à vijf emmers water per dag. 


Adventsactie 2020: Voedselzekerheid

Delen smaakt naar meer
In Palacagüina in Nicaragua leven gezinnen die nauwelijks kunnen rondkomen. Een groot aantal van de kinderen is ondervoed. Net als in Mansico willen we ook in Palacagüina de cirkel van armoede en ondervoeding doorbreken. De lokale organisatie Octupan leert gezinnen met duurzame landbouwtechnieken van hun land te leven. Ieder gezin ontvangt een startpakket dat bestaat uit een schoffel, gieter en pikhouweel en zaden voor onder andere tomaten, uien, zoete aardappelen en wortels. Verder krijgen zij vouchers uitgereikt die in noodsituaties zijn in te wisselen voor voedselpakketten. Het project komt ten goede aan 144 gezinnen.
Vastenactie draagt € 39.600 bij.

Geef een gift voor de gezinnen in Palacagüina