Hoeveel mensen zouden meedoen? En wat is een realistische inschatting van het aantal kilometers dat je loopt op een dag? Eerlijk gezegd hadden we geen idee toen we de virtuele wandeltocht door Afrika gingen uitzetten. We besloten uiteindelijk om van Sierra Leone naar Zambia te lopen. Dat is ruim 9.000 kilometer en dat leek ons een flinke uitdaging, uitgaande van ongeveer 50 deelnemers en wat collega’s achter de hand. Hoe anders liep het allemaal! 

Virtueel wandelen

Thuis wandelen door Afrika, dat was het idee. De deelnemers zouden gewoon in hun eigen omgeving hun kilometers lopen. Na afloop konden ze die invoeren op de speciale actiewebsite en zo zouden we samen de duizenden kilometers door Afrika afleggen. Tussendoor zouden we updates sturen met informatie over de landen waar we doorheen liepen, over projecten die we er steunen en over meer algemene thema’s als toerisme, milieu en gezondheidszorg. 

En zo gingen we op Aswoensdag 17 februari van start. Op de speciale website konden de wandelaars foto’s en berichten achterlaten over hun wandeltochten. En al snel meldden zich steeds meer deelnemers. Een aantal groepen ook: een basisschool, enkele parochies, een koor én kloosterverzorgingshuis Notre Dame. Uiteindelijk waren we met zo’n 350 wandelaars en liepen we dagelijks ongeveer 780 kilometer. En waren we dus al vrij snel flink gevorderd met onze geplande 9.000 kilometer. En moesten we achter de schermen alle zeilen bijzetten om met de updates en route de deelnemers bij te houden! Tot twee keer toe hebben we de route verlengd. We zijn van Sierra Leone naar Zambia gelopen, via Zuid-Afrika terug naar Sierra Leone en toen weer door naar eindpunt Ethiopië. Onderweg kwamen we door landen als Mali, Niger, Tsjaad, Congo en Soedan. We hebben in totaal ruim 35.000 kilometer afgelegd. Om een beeld te geven: een rondje om de evenaar lopen zou 40.000 kilometer zijn! 

Virtueel wandelen door Afrika was, kortom, een groot succes. Vastenactie-directeur Peter van Hoof ging op bezoek bij de deelnemers van kloosterverzorgingshuis Notre Dame. Kijk hier hoe de hoogbejaarde paters en zusters in de tuin en in huis dagelijks zo’n 130 kilometer aflegden. Een prestatie om trots op te zijn! 


Opbrengst

Omdat we met onze wandeling door Afrika ook onze projecten financieel wilden ondersteunen, vroegen we alle deelnemers een bijdrage van minimaal € 25. Sommige deelnemers – waaronder de zusters en paters van Notre Dame - lieten zich ook nog sponsoren. Dat resulteerde in een fantastisch eindbedrag van bijna € 24.000. Ook dat is een resultaat om apetrots op te zijn!