Collecteren in online viering
Voordat mensen bereid zijn om geld te geven, willen ze graag weten voor welk doel ze doneren. Breng daarom in de viering de Vastenactiecampagne goed naar voren. Ga tijdig in overleg met de voorganger en maak gebruik van de ‘Bouwstenen voor vieringen’ die in de webshop te vinden zijn. Er zijn kant-en-klare teksten beschikbaar voor de voorbede, collecteaankondigingen en bouwstenen voor een overweging. 
Bij een volledige lockdown kunnen parochianen alleen online de viering volgen. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is dat het rekeningnummer en/of QR-code van Vastenactie lang genoeg in beeld blijft staan. Als dit gecombineerd is met een artikel in het parochieblad en de verspreiding van vastenzakjes/folders, dan vinden mensen gemakkelijk de weg om via de bank of online een donatie te doen.

Collecteren in de kerk
Bij een gedeeltelijk lockdown zal de collecte na de viering achterin de kerk plaatsvinden. Hang posters op en deel folders uit na het einde van de viering, dan kunnen mensen het rustig nalezen en eventueel via de bank geld overmaken. Collectedozen zijn te verkrijgen in de webshop, maar denk ook aan een meer persoonlijke benadering en maak een mandje aan een 1,5 meter stok. Op deze manier houdt u toch voldoende afstand, maar kunt u mensen persoonlijk uitnodigen een donatie te doen.

 Vastenzakjes
VastenzakjeBij een volledige lockdown adviseren we parochies om de vastenzakjes niet persoonlijk op te halen.  Plaats in zo veel mogelijk media een oproep aan mensen om vastenzakjes met machtiging op te sturen. Mensen zijn ook gewend om contact geld in de vastenzakjes te doen. We adviseren om zeer voorzichtig te zijn met het verzamelen van vastenzakjes met contact geld in brievenbussen van parochies of MOV-vrijwilligers.
Het bijsluiten van de vastenzakjes bij het parochieblad is ook een geheugensteuntje voor mensen om een donatie over te maken. Dit werkt natuurlijk nog beter als er een mooi artikel over de campagne in staat. 

Digitale collectebus
digitale collecterenU kunt ook de digitale Vastenactie collectebus delen op uw website, Facebookpagina of andere social media, zodat u zoveel mogelijk mensen bereikt. Wie wil, kan meteen online doneren. Hier vindt u alle informatie. De digitale collectebus werkt het beste als het de collectebus van een persoon is. Benader de leden van het pastoraal team of zij een collectebus willen aanmaken of vraag andere personen met een groot netwerk in de wijk of het dorp. 

Givt app
mobiel donerenParochies die gebruik maken van de Givt app kunnen op deze wijze collecteren voor Adventsactie of Vastenactie.

 

 

Huis aan huis collecte
Bij een volledige lockdown adviseren we parochies om de huis aan huis collecte te annuleren. Bij een gedeeltelijke lockdown is het afhankelijk van de maatregelen die gelden, neem bij twijfel contact op  met Vastenactie. 

Acceptgiro’s
Er zijn parochies (o.a. in Houten, Hoofddorp en Krommenie) die acceptgiro’s invoegen bij het parochieblad. Tijdens de eerste coronagolf in maart 2020 bleven de opbrengsten redelijk op peil, omdat parochianen al gewend waren via de bank te doneren.