Collecteren in de kerk
In de meeste parochies houdt men een collecte tijdens de vieringen of staan MOV vrijwilligers na afloop bij de deur. Probeer in de viering de Vastenactiecampagne goed naar voren te laten komen. Ga tijdig in overleg met de voorganger en maak gebruik van de ‘Bouwstenen voor vieringen’ die in de webshop te vinden zijn. Hang posters op en deel folders uit na het einde van de viering, dan kunnen mensen het nog rustig nalezen en eventueel via de bank geld overmaken. 

Tip uit de Catharinaparochie Oosterhout: leg zelf al een briefje van 5 of 10 euro op de schaal. Dit stimuleert mensen om ook papiergeld te geven. 

Huis aan huis collecte
collectebus VastenactieIn sommige parochies vindt nog een huis-aan-huiscollecte plaats, zoals in de HH. Maria en Vincentius parochie in Volendam. Op Witte Donderdag komen de vrijwilligers eerst gezellig bij elkaar om daarna in het hele dorp te collecteren. 
Andere parochies nemen deel aan de Goede Doelen week in hun gemeente. De ervaringen hiermee zijn overwegend positief, zoals in de Sint Willibrordusparochie. De parochie was mede initiatiefnemer van de Goede Doelen week in de gemeente Eersel.

Acceptgiro's
Er zijn parochies (o.a. Houten en Hoofddorp) die acceptgiro’s invoegen bij het parochieblad. Tijdens de coronacrisis bleven de opbrengsten redelijk op peil, omdat parochianen al gewend waren via de bank te doneren. 

Vastenzakjes
VastenzakjeDe vastenzakjes kennen een lange traditie. Tegenwoordig zijn de resultaten wisselend. In parochies waar de zakjes persoonlijk worden opgehaald zijn de opbrengsten zeer hoog, zoals in de Sint Paulusparochie Groenlo de afgelopen jaren. Het bijsluiten van de vastenzakjes bij het parochieblad kan ook een geheugensteuntje zijn voor mensen om een donatie over te maken. Dit werkt natuurlijk nog beter als er een mooi artikel over de campagne in staat. 

Digitale collectebus
digitale collecterenU kunt ook de digitale Vastenactie-collectebus delen op uw website, Facebookpagina of andere sociale media, zodat u zoveel mogelijk mensen bereikt. Wie wil, kan meteen online doneren. Hier vindt u alle informatie.