Oma-project voor aidswezen in Kenia

In Kenia brengen veel oma’s hun kleinkinderen groot omdat de ouders zijn overleden aan aids. Zij hebben vaak een zeer laag inkomen en geen geld voor medische kosten bij ziekte. Een zorgverzekering ontzorgt.
Wat willen we bijdragen?
€ 5.250
Land
Kenia
Doelgroep
Kinderen
Thema
Gezondheidszorg
1 februari 2023 t/m 30 juni 2024
Doneer nu
Wat willen we bijdragen?
€ 5.250
Land
Kenia
Doelgroep
Kinderen
Thema
Gezondheidszorg
1 februari 2023 t/m 30 juni 2024

Wat is er aan de hand?

In Kenia verliezen jaarlijks veel jonge kinderen hun ouders aan aids. In veel gevallen worden ze verzorgd en opgevoed door hun oma. Ook andere gezinnen zijn soms bereid deze weeskinderen op te nemen. Deze nieuw gevormde gezinnen hebben vaak een laag inkomen en kunnen de kosten voor medische zorg niet betalen. Terwijl onbehandeld dodelijke, maar goed te genezen ziekten als malaria en tyfus  veel voorkomen. Wanneer ze niet tijdig worden behandeld lopen ze groot risico op blijvende hersenschade of zelfs overlijden.

Wat willen we bereiken?

Het Wakonyu project in de havenstad Kisumu ondersteunt gezinnen met een laag inkomen die weeskinderen hebben opgenomen. Ze willen de kwetsbaarheid van grootouders en kleinkinderen verminderen en voorkomen dat ziekte opnieuw hun levens ontwricht. Toegang tot gezondheidszorg is voor deze groep dan ook erg belangrijk. Omdat de meeste pleegouders grootmoeders zijn, wordt dit ook wel het oma-project genoemd.

Hoe doen we dat?

Het oma-project heeft voor ca. 160 gezinnen een zorgverzekering afgesloten, zodat ze bij ziekte aanspraak kunnen maken op medische zorg. Het afsluiten van zo’n verzekering is niet eenvoudig, want daarvoor zijn de geboortecertificaten van de kinderen en de overlijdenscertificaten van hun ouders vereist. Ook is een rechtsgeldige pleegouderverklaring nodig. Wakonyu wil het aantal verzekerde gezinnen uitbreiden en gaat voor ca. 300 kinderen de benodigde documentatie achterhalen.

De Federatie Parochies Rotterdam Rechter Maasoeverparochie voeren campagne voor dit project om het benodigde projectgeld in te zamelen. Het is voor andere parochies daarom niet meer mogelijk hierbij aan te sluiten.

Dit project is door Vastenactie goedgekeurd voor een totaalbedrag van € 15.750. Hiervan wordt € 10.500 bijeengebracht door de parochie. Vastenactie legt daar € 5.250 bij.

DONEER NU