Zorg voor oma’s en hun kleinkinderen in Oeganda

In Oeganda groeien veel weeskinderen op bij hun oma’s, die echter nauwelijks inkomen hebben. Een lokale stichting zorgt voor fatsoenlijke huisjes en helpt de oma’s een inkomen te verdienen. Voor hun kleinkinderen wordt het schoolgeld betaald.
Wat willen we bijdragen? € 3.000
Land
Oeganda
Doelgroep
Weeskinderen
Thema
Gezondheidszorg
Onderwijs
1 februari 2024 t/m 30 juni 2025
Doneer nu
Wat willen we bijdragen? € 3.000
Land
Oeganda
Doelgroep
Weeskinderen
Thema
Gezondheidszorg
Onderwijs
1 februari 2024 t/m 30 juni 2025

Wat is er aan de hand?

In de stad Jinja, in het oosten van Oeganda, groeiden drie broers op als weeskinderen. Zij werden goed opgevangen door een Nederlandse Pater en, eenmaal volwassen, wilden ze iets terug doen. Ze besloten schoolgeld te betalen voor een aantal weeskinderen. Toen ze merkten dat de kinderen vaak spijbelden, bezochten ze hen thuis. Ze zagen dat de kinderen, samen met hun grootmoeders, in armoedige hutjes woonden van modder en palen. Net als in andere Afrikaanse landen hebben veel kinderen in Oeganda hun ouders verloren, aan aids en ongelukken. Vaak zijn het de oma’s die voor hen zorgen, maar zij hebben nauwelijks een inkomen. In 2003 richtten de broers de stichting Pefo Uganda op om weeskinderen en hun verzorgers te helpen. 

Wat willen we bereiken?

De hulp van Pefo Uganda richt zich om te beginnen op fatsoenlijke en veilige huisvesting voor de oma’s en hun kleinkinderen. Naast nieuwe huisjes krijgen de oma’s ook de mogelijkheid om een goedkope lening af te sluiten voor het opzetten van een handeltje. Met het geld dat ze verdienen kunnen ze eten, kleding en mogelijk ook schoolgeld betalen voor hun kleinkinderen. Elk jaar wordt een medisch kamp georganiseerd waar de oma’s gratis naar de dokter kunnen en medicijnen krijgen. Daarnaast betaalt de stichting voor bijna 200 kinderen schoolgeld en ook heeft ze drie beroepsopleidingen opgezet.  

Hoe doen we dat?

Bij de projecten van Pefo Uganda zijn ongeveer 1.200 grootmoeders en zo’n 7.500 kinderen betrokken. Voor 2024 vraagt Pefo Uganda steun voor het bouwen van twee huisjes voor oma’s en hun kleinkinderen en financiering van het medische kamp voor alle oma’s. De groep oma’s hebben samen bepaald wie van hen snel een nieuw huisje nodig heeft.

De Heilige Christoffelparochie te Zuidwest Friesland voert campagne voor dit project om het benodigde projectgeld in te zamelen. Het is voor andere parochies daarom niet meer mogelijk hierbij aan te sluiten.

Dit project is door Vastenactie goedgekeurd voor een totaalbedrag van € 9.000. Hiervan wordt € 6.000 bijeengebracht door de parochie. Vastenactie legt daar € 3.000 bij.

doneer nu