Samen eten en wandelen verbindt mensen met elkaar, het is gezellig en nodigt ook uit tot een gemeenschappelijke bezinning. Tijdens een (gedeeltelijke) lockdown zijn vasten- of solidariteitsmaaltijden helaas niet mogelijk. En ook het wandelen in grote groepen valt niet binnen de richtlijnen van de overheid. Toch zijn er ook in coronatijden mogelijkheden om eten en wandelen te verbinden met de Vastenactie.

Afhaalmaaltijd voor Vastenactie
maaltijdboxDe H. Claraparochie in Aarlanderveen kon haar jaarlijkse adventsmaaltijd in 2020 niet organiseren vanwege corona. In plaats daarvan konden mensen kiezen uit twee mogelijkheden: recepten kopen en de maaltijd zelf koken of een maaltijd laten bezorgen. Deze nieuwe actie werd een groot succes met 145 bezorgmaaltijden. In de vastentijd 2021 volgden veel parochies dit voorbeeld. De creativiteit kende geen grenzen en er werden veel mensen bereikt met deze acties. Parochies uit het hele land zorgden voor:  high tea pakketten, zondagse ontbijtjes, erwtensoep, pakketten met drie hartige en drie zoete gerechtjes, drie gangen menu’s of een eenpansmaaltijd.  

Het alternatief van maaltijden thuis bezorgen kan ook een middel zijn om contact te maken met parochianen die in zich eenzaam voelen in deze coronatijden. Dit initiatief kan de MOV-groep samen oppakken met de bezoekersgroep en PCI in de parochie. 

Wandel voor een ander: virtueel wandelen door Latijns-Amerika
Tijdens een (gedeeltelijke) lockdown kan de jaarlijkse pelgrimstocht niet doorgaan. Maar mensen kunnen wel alleen, met z’n tweeën of in kleine groepjes wandelen. Daarom organiseerde Vastenactie in 2021 een virtuele wandeltocht door Afrika. Mensen wandelen in hun eigen omgeving en voeren de kilometers in op een digitaal platform, alle kilometers worden bij elkaar opgeteld en samen wandelden we de hele vastentijd. Twee maal per week ontvingen de deelnemers een mail met een mooi verhaal over het land waar we op dat moment waren. Dit initiatief was een groot succes: 350 mensen wandelden 34.000 kilometer! De verhalen van deze wandeltocht zijn verzameld in een boekje dat verkrijgbaar is in de webshop.  

Ook in 2022 organiseren we weer een virtuele wandeltocht, nu door Latijns-Amerika.
Meer informatie en aanmelden.

Route 2022

 


 

 

 

 

De mooiste routes uit 10 jaar pelgrimstochten
Ter inspiratie voor wandelingen stelde Vastenactie een digitaal boekje samen van de mooiste wandelingen uit 10 jaar Pelgrimstocht, verkrijgbaar in de webshop. Het gaat om wandelingen van ongeveer 20 kilometer in verschillende provincies.

Boekje bestellen