Het leven van de Nederlandse sportleraar Onno Raadsen veranderde drastisch toen hij in de sloppenwijken van Rio de Janeiro een weeshuis bezocht: hij zag veel kinderen op een speelveld, maar zonder docent en zonder materiaal. De kinderen kregen daardoor geen kans om zich spelenderwijs te ontwikkelen. Onno volgde zijn hart en ging in 1998 sport- en spelles geven aan weeskinderen. 

Grote droom
Onno Raadsen en zijn Braziliaanse vrouw Milza, die ook sportlerares is, werken inmiddels ruim 20 jaar aan hun grote droom: bijdragen aan de ontwikkeling van kansarme kinderen en jongeren door middel van sport en spel. Ze werken via hun stichting ARCA in de beruchte sloppenwijken (‘favelas’) van de grote Braziliaanse stad Fortaleza,

Sport verandert levens! 
Dat sport daadwerkelijk levens kan veranderen, bewijzen Onno en Milza. Meer dan de helft van de mensen in de 'favelas' van Fortaleza leeft in bittere armoede en de meeste jongeren hebben daardoor nauwelijks mogelijkheden om een goede toekomst op te bouwen: er is geen geld, ze kunnen geen opleiding volgen en er is nauwelijks werk te vinden. Daardoor zwichten veel jongeren voor de gemakkelijke verleidingen van de straat en de criminele bendes. 

Sport verbindt!
sporten en spelen in favelaz Fortaleza BraziliëOnno, Milza en hun team spelen en sporten met de kinderen uit de beruchte ‘favelas’. Daarmee bezorgen ze de kinderen onbezorgde uurtjes, maar werken ze ook aan hun sociale vaardigheden en onderlinge vriendschappen. Onno: “We willen bijdragen aan de ontwikkeling van kansarme kinderen en jongeren door middel van sport en spel. Wat je in het speelveld ziet gebeuren, gebeurt ook buiten dat speelveld. We hebben een methode ontwikkeld om jongeren sociale vaardigheden te leren, waarbij we uitgaan van hun eigen kracht. De jongeren die ons traject hebben gevolgd zijn weerbaarder, kunnen goede keuzes voor zichzelf maken en hebben vaardigheden ontwikkeld die hen beter voorbereiden op de arbeidsmarkt.” 

En dat hoeft niet veel te kosten: voor € 35 kan ARCA al verschillende speelmaterialen en een sporttenue aanschaffen.

Sport laat je groeien!
Onno, Milza en hun collega’s hebben met hun unieke aanpak een grote impact op de levens van de jeugd in Fortaleza. Zo vertelt trainer Giliard Honorato dat hij als kind al meedeed aan de speldagen van ARCA in zijn wijk en hoe gelukkig hij was als hij even onbezorgd kon rennen en spelen: “Nu zie ik hetzelfde geluk op de gezichten van de kinderen die ik begeleid.” 
 

Help ook mee! Geef jonge sporthelden toekomstperspectief!
 

sporten en spelen in favelaz Fortaleza Brazilië        sporten en spelen in favelaz Fortaleza Brazilië

 

Onno Raadsen: ‘Wat je in het speelveld ziet gebeuren, gebeurt ook erbuiten’