Het begon meer dan 20 jaar geleden in Sas-van-Gent met een tweedehandskleding winkel waarvan de opbrengst bestemd was voor Vastenactie. Vorig jaar kwam er een pop-upwinkel in Terneuzen en dit jaar opende de Elisabethparochie een derde winkel in Axel. Pastor Niek van Waterschoot vertelt over deze uitbreiding van activiteiten die mogelijk was door de inzet van vrijwilligers en plaatselijke middenstand.

‘Axel is geen grote plaats, maar er is veel onderlinge verbondenheid en mensen helpen elkaar’, vertelt Niek van Waterschoot. Het idee ontstond om na het succes van de pop-upwinkel in Terneuzen ook in Axel spullen te gaan verkopen. Een vrijwilligster zette haar schouders eronder, binnen haar netwerk vond ze enthousiaste mensen om mee te doen en door goede contacten met ondernemers in de stad kwam de winkel van de grond. Een pandeigenaar stelde een winkel ter beschikking, een andere ondernemer kwam met kledingrekken en verlichting, ook werd de ruimte gratis schoongemaakt zodat alles er fris uitziet. Ligt in Terneuzen de nadruk op verkoop van brocante spullen, in Axel richt men zich op kleding. ‘Als mensen in Sas-van-Gent niets kunnen vinden van hun gading, kunnen ze nu op een tweede plek terecht’.

‘Gemeentes willen geen leegstand in hun winkelstraat, dat biedt mogelijkheden voor een tijdelijke winkel’, geeft Niek van Waterschoot als tip mee. ‘Het vraagt wel veel inzet van vrijwilligers en je plaatselijke netwerk is ook heel belangrijk, maar we weten waar we het voor doen.’ Samen met de andere twee parochies van Zeeuws-Vlaanderen staan ze voor een flinke uitdaging om € 50.000 op te halen voor hun Eigen Doel project in Tanzania. De stichting Sibusiso helpt gezinnen om kinderen met een verstandelijke beperking zo zelfstandig mogelijk te laten zijn. ‘We gaan er voor om ruim € 33.000 bij elkaar brengen en samen met de bijdrage van Vastenactie komen we dan aan ons streefbedrag’, zegt Niek vol vertrouwen.

Een nieuwe activiteit moet hierbij gaan helpen. Dit jaar benaderden ze alle supermarkten in de regio met de vraag of de statiegeldbonnetjes geschonken mochten worden aan het project in Tanzania. ‘Veel supermarkten hebben daar ja op gezegd en we verwachten hier veel van.’

Wilt u meer lezen over de Vastenactie-activiteiten in Zeeuws-Vlaanderen?

bekijk de activiteiten