Nieuwe onderwijsmethode in Peru om burgerschap te versterken

De Peruaanse bevolking verlangt naar een eerlijkere samenleving. Verandering begint bij de jeugd. Met een nieuwe onderwijsmethode wordt discriminatie aangepakt en ontwikkelen kinderen (en hun ouders) sociaal-emotionele vaardigheden en burgerschap.
Wat willen we bijdragen? € 9.000
Land
Peru
Doelgroep
Kinderen
Thema
Onderwijs
1 november 2024 t/m 31 oktober 2025
Doneer nu
Wat willen we bijdragen? € 9.000
Land
Peru
Doelgroep
Kinderen
Thema
Onderwijs
1 november 2024 t/m 31 oktober 2025

Wat is er aan de hand?

De sociale en economische verschillen in Peru zijn groot. Bijna de helft van de bevolking bestaat uit inheemse volken, die worden behandeld als tweederangs burgers. Velen spreken Quechua en beheersen de officiële voertaal, het Spaans, niet of nauwelijks. Discriminatie op grond van afkomst, uiterlijk, economische status en geslacht is aan de orde van de dag. Het machismo is sterk, huiselijk geweld en vrouwenmoord komen veel voor. Corruptie is doorgedrongen tot alle lagen van de samenleving. De meeste Peruanen geloven niet meer in democratie en eerlijke rechtspraak. Ze eisen verandering en meer gelijkheid. Het Peruaanse ministerie van Onderwijs erkent de noodzaak tot verandering en vraagt leraren mee te werken. Een onderwijsmethode hiervoor ontbreekt nog.

Wat willen we bereiken?

De stichting Miski Yachay is opgericht om in de regio Cusco de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. De stichting werkt met vrijwillige docenten aan het ontwikkelen en toetsen van een nieuwe onderwijsmethode. Deze moet de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen bevorderen en discriminatie tegengaan. Het uiteindelijke doel is kinderen te laten opgroeien tot verantwoordelijke burgers, die oog hebben voor het algemeen belang en die vertrouwen hebben in de democratie.

Hoe doen we dat?

De nieuwe methode wordt getest op een plattelandsschool met inheemse kinderen, een openbare school in Cusco stad met leerlingen uit een arme wijk en een openbare school met kinderen uit een welvarende wijk. Alle leerlingen gaan aan de slag met het thema ‘wie ben ik’, om hun eigenwaarde en zelfvertrouwen te versterken. Het tweede thema is ‘wie is de ander’, om elkaar te leren kennen, empathie te ontwikkelen en wederzijds respect te vergroten. Tenslotte onderzoeken de leerlingen hoe ze samenleven in de klas. Ze leren de basisprincipes van democratie en passen die toe in de praktijk. Elke klas heeft een leerlingenvertegenwoordiging, die mag meebeslissen over bijvoorbeeld schoolregels en de aanschaf van speeltoestellen. De stichting helpt leraren om de nieuwe methode in praktijk te brengen en organiseert workshops voor ouders.