Empowerment van Dalit-vrouwen in India

Dalit-vrouwen in India zijn slachtoffer van uitsluiting, onderdrukking en misbruik. Met steun van Vastenactie krijgen 130 kwetsbare vrouwen hulp bij het opzetten van een handeltje om hun inkomen te verbeteren en hun positie te versterken.
Wat willen we bijdragen? € 27.211
Land
India
Doelgroep
Dalit -vrouwen
Thema
Ondernemerschap
1 februari 2025 t/m 31 januari 2026
Doneer nu
Wat willen we bijdragen? € 27.211
Land
India
Doelgroep
Dalit -vrouwen
Thema
Ondernemerschap
1 februari 2025 t/m 31 januari 2026

Wat is er aan de hand?

Zo’n een op zes inwoners van de Indiase deelstaat Andhra Pradesh behoort tot de kaste van de Dalits, ook wel onaanraakbaren genoemd. Ze leven onder zware omstandigheden, hebben nauwelijks toegang tot onderwijs en bezitten geen land. Ze worden sociaal uitgesloten en gediscrimineerd. De traditionele samenleving is patriarchaal ingesteld, wat betekent dat Dalit-vrouwen volledig afhankelijk zijn van hun man. Ze hebben geen beslissingsbevoegdheid, worden al jong uitgehuwelijkt en zijn vaak slachtoffer van huiselijk en seksueel geweld. Ze kennen hun wettelijke rechten niet en nemen geen deel aan politiek en bestuur. Deze vrouwen hebben vaak zelfs geen identiteitskaart. 

Wat willen we bereiken?

Onze lokale partnerorganisatie wil de positie van deze Dalit-vrouwen versterken door hun economische kansen te verbeteren. Daarnaast wil zij de vrouwen bewust maken van hun rechten en hun sociale achterstelling doorbreken. Het concrete doel van dit project is om 130 vrouwen uit 37 dorpen in de regio Manubolu Mandal te helpen met het opzetten van een klein bedrijfje, om hun inkomen te verbeteren en hun positie te versterken. Ook wil onze partner de vrouwen bewust maken van hun rechten en hun participatie in de gemeenschap vergroten. Op de langere termijn zal dit een positief effect hebben op de hele gemeenschap.

Hoe doen we dat?

De specifieke behoeften, interesses en vaardigheden van de 130 vrouwen worden onderzocht. Het is de bedoeling dat ze elk een eigen handeltje beginnen, bijvoorbeeld een kraampje voor de verkoop van groente, vis of fruit. Daarvoor krijgen ze een training op maat. Ook leren ze de basisbeginselen van productinkoop, klantenservice en financiën. Ze krijgen een microkrediet om te kunnen starten, waarna ze snel geld gaan verdienen. Zo worden ze economisch minder kwetsbaar. De vrouwen krijgen intensieve begeleiding en ze delen hun ervaringen en best practices met elkaar. Ook volgen de vrouwen workshops over hun rechten en betrokkenheid bij de gemeenschap. Zo ontstaat geleidelijk meer bewustwording en neemt hun gevoel van eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid toe.