Jonge migranten uit Bangladesh kwetsbaar voor misbruik

In Bangladesh leven talloze gezinnen van het geld dat hun familieleden in het buitenland verdienen. Onder deze migranten zijn ook veel kinderen. Zij zijn extra kwetsbaar en lopen groot risico in handen te vallen van mensenhandelaren.
Wat willen we bijdragen?
€ 35.000
Land
Bangladesh
Doelgroep
Kinderen
Thema
Land- en mensenrechten
Onderwijs
1 maart 2023 t/m 30 april 2024
Doneer nu
Wat willen we bijdragen?
€ 35.000
Land
Bangladesh
Doelgroep
Kinderen
Thema
Land- en mensenrechten
Onderwijs
1 maart 2023 t/m 30 april 2024

Wat is er aan de hand?

Bangladesh heeft de afgelopen jaren een snelle sociaaleconomische ontwikkeling doorgemaakt. De armoede is sterk afgenomen, wat grotendeels is te danken aan de confectie-industrie en geldzendingen uit het buitenland van migranten.
Het aantal migranten is de laatste jaren enorm toegenomen. Bangladesh had altijd al last van overstromingen, maar tegenwoordig zijn er vaker onvoorspelbare zware regenbuien en periodes van droogte. Honderdduizenden mensen moeten daardoor noodgedwongen op zoek naar een andere plek om te leven en te werken. Velen zien geen andere mogelijkheid dan werk aan te nemen in het buitenland. De meesten gaan naar het Midden-Oosten. Onder hen zijn veel kinderen. Zij zijn extra kwetsbaar voor misbruik en moderne slavernij en lopen gevaar in handen te vallen van mensenhandelaren.

Wat willen we bereiken?

In de gemeente Charsalepur vragen we aandacht voor dit probleem en willen we de inwoners – kinderen, jongeren, ouders, lokale gemeenschappen en de autoriteiten – bewust maken van de gevaren van migratie en kinderarbeid. We willen kinderen en jongeren weerbaarder maken, zodat ze beter voor zichzelf kunnen opkomen. Het uiteindelijke doel is dat ouders en lokale leiders hun kinderen beter beschermen en een eind maken aan kinderarbeid en -migratie. 

Hoe doen we dat?

Via verschillende activiteiten vragen we de aandacht van alle inwoners van de gemeente Charsalepur en geven we voorlichting over de risico’s van migratie en kinderarbeid. Honderd basisschoolleerlingen krijgen een training in sociale vaardigheden en weerbaarheid. Tieners die het risico lopen slachtoffer te worden van mensenhandel en slavernij leren hoe ze daar binnen hun eigen gemeenschap aandacht voor kunnen vragen. De vijftien tieners die het grootste gevaar lopen krijgen de mogelijkheid een beroepsopleiding te volgen. Er worden bewustwordingsbijeenkomsten georganiseerd, om ouders/verzorgers, leraren, kerkelijk leiders en gemeentebestuurders te stimuleren hun kinderen beter te beschermen en een einde te maken aan kinderarbeid.

doneer aan dit project