Nastazia Denistala MalawiNastazia Denistala (47) woont in het dorp Chapasaku in het droge, zuidelijke Chikwawa district van Malawi. Ze heeft zeven kinderen, waarvan er vijf naar de basisschool gaan en twee naar de middelbare school. Ze nam deel aan een project waarbij ze een training volgde in het duurzaam verbouwen van groente en het runnen van een bedrijfje. Nastazia volgde ook een training over het opzetten van een spaar- en leengroep in haar dorp. Na deze training werd Nastazia lid van de dorpsspaarbank die in het kader van het project werd opgericht.

Geen schoolgeld

"Net als vele andere gezinnen in dit gebied zijn onze oogsten zwaar getroffen door de droogte, de overstromingen en een wormenplaag. We konden nauwelijks van ons stukje grond leven en doordat  er weinig ander werk was, was het heel moeilijk om geld te verdienen. Tijdens het landbouwseizoen was er nèt genoeg te eten, maar in het droge seizoen had ik nauwelijks inkomen. Het gevolg daarvan was dat mijn kinderen vaak niet naar school konden omdat ik geen schoolgeld had. En soms gingen ze naar school zonder iets te eten waardoor ze zich niet konden concentreren tijdens de les,” legt Nastazia uit. 

Nieuwe mogelijkheden

“Gelukkig is dit alles nu verleden tijd! Via de nieuwe dorpsspaarbank kreeg ik een lening, die ik heb gebruikt om mijn restaurant te beginnen,” zegt Nastazia met een glimlach. "Op een goede dag maak ik nu door de verkoop van thee ruim 5 euro winst per dag. Dat weet ik omdat ik geleerd heb mijn inkomsten en uitgaven vast te leggen, en te sparen. Het geld dat ik de afgelopen maanden gespaard heb, wil ik gebruiken om geiten te kopen, naast de kippen die ik van het project heb gekregen. Over een tijdje kan ik dan een paar dieren verkopen en zo het schoolgeld van mijn kinderen betalen. Verder verbouw ik nu ook groenten op mijn erf, zoals zoete aardappelen, waarvan de kinderen kunnen eten. De kinderen gaan nu met een gevulde maag naar school.” Het project heeft ervoor gezorgd dat de kinderen van de deelnemende eenoudergezinnen weer naar school gaan en dat ze drie maaltijden per dag krijgen. Net als bij Nastazia is ook het inkomen van de andere moeders gestegen. Ook de gemeenschap profiteert van deze ontwikkelingen, want om iets terug te doen voor wat ze ontvangen hebben, bezoekt een aantal vrouwen ouderen uit de gemeenschap om ze te helpen.