In kampen voor ontheemden in Somalië sterven extreem veel jonge moeders en baby’s. Van de giften tijdens de Adventsactie steunden we een o.a. ziekenhuis in Dolow, waar zwangere vrouwen en jonge moeders de zorg en begeleiding krijgen die ze nodig hebben. Een van deze vrouwen is Halima Mohamed Kassim.

 

Halima - SomaliëOp haar vijftiende trouwde Halima (32) met een maisboer. De zaken gingen goed en er was genoeg te eten. Op een dag viel een militie hun gemeenschap aan en moest het gezin vluchten. Na een voettocht van elf dagen kwam Halima met haar man, een vierjarige kleuter en een tweeling van zes maanden aan bij een kamp voor ontheemden in Dolow. 

 

Honger 

Het leven in het kamp was zwaar. Eten was er nauwelijks en het schaarse water was vervuild. Halima en haar kinderen leden honger, borstvoeding voor de tweeling had ze niet meer. Werk vinden als moeder van drie was moeilijk, maar ze moest toch zorgen dat haar gezin overleefde. Dus deed ze allerlei klusjes, zoals het schilderen van huizen, om het magere inkomen van haar man aan te vullen. 

De kinderen werden ziek van het vieze water en leden aan ondervoeding. In hun ooit zo levendige ogen zag Halima de dood. Toen ze ook nog eens zwanger bleek te zijn, werd ze wanhopig. Tot ze op een dag kwam in contact kwam met een maatschappelijk hulpverlener, die haar verwees naar het ziekenhuis in Dolow. Dat gaf Halima weer een sprankje hoop. 

Weer gezond

De katholieke hulporganisatie Trocaire runt in samenwerking met het lokale ministerie sinds 1993 een ziekenhuis in Dolow. Halima’s kinderen volgden een voedingsprogramma en werden weer helemaal gezond. Zelf kreeg ze professionele zorg en begeleiding tijdens haar zwangerschap. Enkele maanden later beviel Halima van een gezonde baby. Ze is dankbaar voor de hulp die ze kreeg en geniet ervan haar kinderen blij te zien spelen.