Mariatu Kamara uit Sierra Leone was vijf jaar toen ze polio kreeg. Ze kon niet lopen en ging niet naar school, dus haar toekomst zag er somber uit. Met hulp van de lokale ngo WESOFOD bouwde ze echter een succesvol bedrijfje op. In 2020 steunde Vastenactie hun project om veertig mensen met een beperking op te leiden en te helpen bij het starten van een bedrijfje.

“In mijn dorp was ik de enige met een handicap,” vertelt Mariatu. “Ik moest altijd thuisblijven en toekijken en hoe andere kinderen naar school gingen en samen speelden. Ze zeiden dat ik niks kon en noemden me zelfs polio.” Gelukkig vond een missiezuster een pleeggezin dat voor Mariatu wilde zorgen. Zo kreeg ze krukken waarmee ze naar school kon lopen. Toen een van haar pleegouders overleed moest ze terug naar haar dorp en kon ze niet meer naar school. Mariatu raakte echter vastbesloten om iets van haar leven te maken. 

Een volwaardig bestaan

In Sierra Leone leven tienduizenden mensen met een beperking. Zij krijgen meestal niet de kans een opleiding te volgen en zijn daardoor niet of nauwelijks in staat voor zichzelf te zorgen. Vrouwen hebben het extra moeilijk, omdat zij altijd al worden achtergesteld. WESOFOD stelt mensen met een beperking in staat een volwaardig bestaan op te bouwen, door te kijken wat deze mensen wél kunnen en hen daarbij te helpen.

Dankzij het campagneproject konden veertig mensen - vrouwen en jongeren met een beperking en moeders met een gehandicapt kind – een training volgen om te leren een bedrijfje op te zetten en te runnen. Ze kregen individuele begeleiding bij het onderzoeken van marktkansen en het opstellen van een ondernemingsplan. Voor het financieren van hun start-ups kregen ze een klein startkapitaal en werden twee spaar- en leengroepen opgericht voor de deelnemers. Elke week leggen ze een deel van hun verdiensten in, zodat ze stap voor stap een kapitaal opbouwen. Daarmee kunnen ze investeren in de groei van hun bedrijfjes.

Mogelijkheden zien

Mariatu Kamara - Sierra LeoneDe dertigjarige Mariatu runt tegenwoordig een succesvol bedrijfje, waarmee ze zichzelf en haar familie onderhoudt. Vanwege haar zakelijk talent werd ze al snel gekozen tot voorzitter van haar spaar- en leengroep. Maar haar ambitie gaat verder dan dat. “Ik beschouw dit als een kans die ik moet grijpen, om de wereld te laten zien dat mensen met een handicap meer mogelijkheden hebben dan beperkingen.” 

 

 

Lees meer over dit project in Sierra Leone