Munni is een doodgewoon meisje van tien. Samen met haar moeder, vader, broers en grootouders woont ze in Patna, een stad in het noorden van India. Munni is dol op haar Naniji (oma) en haar oom en tante. Haar broers zitten op school, maar zelf is Munni nog nooit naar school geweest. 

Op een dag komt een didi, een oudere vrouw, naar hun huis en neemt Munni mee op een lange reis. Ze gaan helemaal naar Bangalore, een enorme stad die tweeduizend kilometer zuidelijker ligt. De didi blijkt een baby te hebben van vijf maanden. Het is de bedoeling dat Munni bij hun blijft om op de baby te passen: een kind moet voor een kind zorgen. 

Kinderarbeid

Twee maanden later staat de plaatselijke arbeidsdienst voor de deur. Ze komen om Munni te redden van de gedwongen kinderarbeid. Kennelijk heeft iemand uit de buurt een klacht ingediend bij Childline, een telefonische hulplijn waar mensen kindermisbruik en kinderarbeid kunnen melden. De arbeidsdienst brengt Munni naar Vatsalya Bhavan, een opvangcentrum van de organisatie BOSCO, speciaal voor meisjes.

Gered

In het centrum ontmoet Munni veel meer meisjes die, net als zij, gered zijn uit gevaarlijke situaties. Ze voelt zich er al snel op haar gemak en vertelt de verzorgers dat ze geen idee had waarom ze naar Bangalore werd gebracht. Ze mist haar mama en papa en wil graag terug naar huis. De medewerkers van BOSCO sporen zo snel mogelijk Munni’s ouders op. Intussen gaat Munni voor het eerst van haar leven naar school. Ze volgt met veel plezier het overbruggingsonderwijs, dat haar zal voorbereiden op een gewone school. 

Naar school

Munni’s moeder beweert dat haar dochter met een buurvrouw naar Bangolore ging om de stad te bezichtigen, maar de broer van de didi vertelt wat er echt gebeurd is. Er volgen juridische procedures en uiteindelijk mag Munni met haar moeder terugkeren naar huis. De plaatselijke kinderbescherming zal haar blijven volgen en het mooiste is: Munni gaat thuis ook naar school, net als haar broers.

Munni en haar moeder - Bangalore India

Hulp aan straatkinderen in Bangalore

BOSCO is een lokale hulporganisatie in Bangalore, die zich inzet voor straatkinderen en kinderen die slachtoffer zijn van kinderarbeid en -misbruik. Het doel is deze kinderen zo veel mogelijk te herenigen met hun familie. In de opvanghuizen van BOSCO leren deze kinderen te integreren in het ‘gewone’ leven. Met steun van Vastenactie volgen 150 kinderen speciaal overbruggingsonderwijs om hun kennis bij te spijkeren, zodat ze na verloop van tijd kunnen instromen op een gewone school of beroepsopleiding. 

Andere verhalen over hulp aan straatkinderen in Bangalore