San Salvador is de meest gewelddadige stad ter wereld. Bendegeweld overheerst het dagelijks leven en kinderen groeien op met conflict en gevaar. Gelukkig zijn er initiatieven die hoop en perspectief bieden. 

Zo’n initiatief is bijvoorbeeld het Proyecto Libre Izote, een alternatief leertraject voor kinderen die vanwege het geweld niet naar school kunnen. Leerkracht Mirian Rodes kon via het Centro Bartolomé de las Casas (CBC) een opleiding ethisch onderwijs volgen, gebaseerd op het handboek Samen Leren Leven. De opleiding was onderdeel van het project Bruggen Bouwen (zie laatste alinea). “Daarna werd me gevraagd of ik wilde lesgeven aan jongeren op de scholengemeenschap San Simón,” vertelt Mirian. “Dat vond ik een enorme uitdaging. Na afloop zag ik hoe door de lessen een onderlinge solidariteit ontstond tussen de jongeren en hoorde ik ze praten over hun rechten. Dat raakte me.”   

We willen vooruit komen

Twee van die jongeren zijn Bryan Mendoza en Monica Melara. “Veel mensen hebben geen idee hoe het is om als jongere elke dag opnieuw te leven in een gevaarlijke omgeving,” aldus Bryan. “Ze denken dat onze werkelijkheid uitsluitend bestaat uit geweld, drugs, moorden en misdaden en we krijgen het stigma van misdadigheid. Maar we zijn vooral getalenteerde  jonge mensen die vooruit willen komen in het leven. Het enige wat we willen is de kans om dat te laten zien.” “Daarom zijn we blij dat het programma van CBC ons een alternatief biedt,” zegt Monica. “Ook de school en de leraren helpen ons.” 

Mirian El SalvadorOp de kleuterschool krijgen de kinderen ook les in Samen Leren Leven. Juf Mirian legde uit dat het goed is om ook eens in de schoenen van een ander te gaan staan. Waarop de kleine Roxane zei: “Daarom leen ik mijn kleurpotloden uit aan andere kindjes, als ze die van hun vergeten zijn.” In een andere les leerden de kinderen dat je goed voor je lichaam moet zorgen en dat niemand het recht heeft je met een vinger aan te raken. Roxane bracht het geleerde meteen in de praktijk toen een jongetje aan haar kwam: “Pas op, raak me niet aan, mijn lichaam is van mij.” Mirian: “Deze lessen maken echt verschil, we zijn dankbaar dat Vastenactie dit project mogelijk heeft gemaakt.”

Vastenactie Campagneproject 2017

Het Centro Bartolomé de las Casas (CBC) is een vrijwilligersorganisatie in El Salvador, die maatschappelijke en educatieve projecten opzet. In 2017 steunde Vastenactie het project ‘Bruggen bouwen’, om de positie van kinderen en jongeren in San Salvador te versterken. Als onderdeel van dit project gaf CBC ethieklessen op scholen en in buurthuizen, om kinderen en ouders te leren geweldloos conflicten op te lossen en op basis van gelijkwaardigheid met elkaar om te gaan. 25 leerkrachten kregen een opleiding ethiekonderwijs, volgens het hiervoor ontwikkelde handboek ‘Samen Leren Leven’. Ook werden in de arme wijken diverse activiteiten voor jongeren georganiseerd.