In april vorig jaar sloegen mensen in het oosten van DR Congo massaal op de vlucht voor extreem politiek geweld. Ruim 20.000 ontheemden hebben hun toevlucht gezocht in het Masisi gebied. Hun meest dringende probleem is gebrek aan eten. In de dorpen die ze moesten achterlaten leefden ze van de opbrengst van hun land. Mogelijkheden om op hun nieuwe woonplek werk te vinden zijn er nauwelijks. We steunen een project dat 50 gezinnen grond beschikbaar stelt om groente te verbouwen. De mensen leren ook effectieve landbouwmethoden en ontvangen pakketten met zaden en natuurlijk gereedschappen. 

Leonie DR CongoMasika Ntabuye Leonie (61) is moeder van acht kinderen. Haar rechterarm is ze al op jonge leeftijd door geweld verloren. In 2019 ontvluchtte Leonie haar dorp. Ze kreeg financiële ondersteuning om een kleine onderneming op te zetten in haar nieuwe dorp, wat haar hielp om het schoolgeld voor haar kinderen te betalen. Helaas sloeg het noodlot toe: “Toen een van mijn dochters ziek werd, moest ik het geld gebruiken om haar behandeling te betalen en moest ik stoppen met mijn bedrijfje. Omdat mijn man me heeft verlaten en ik geen andere financiële steun kreeg, was ik verplicht om voor vrienden te gaan werken en hielp ik hen op hun land. Ze betaalden me zodat ik tenminste eten voor mijn kinderen kon kopen. Ik had mijn twee oudste dochters verplicht om met me mee te gaan, zodat we meer geld konden verdienen.” 

Nu is Leonie gekozen als een van de deelnemers aan het Adventsactieproject in DR Congo. 50 gezinnen werken samen in vijf groepen, die elk gieters, harken en een pakket met groenten krijgen om te verbouwen op de gemeenschappelijke akkers. De opbrengst is bestemd voor extra voeding voor de kinderen, de aankoop van zaden voor het volgende seizoen en om voor de kinderen de gezondheidszorg te betalen in het lokale ziekenhuis. De deelnemers krijgen les in agrarische technieken en leren van elkaars ervaringen. Ze krijgen ook les in verkooptechniek, zodat ze hun producten op de lokale markten goed kunnen verkopen. Alle moeders ontvangen bovendien een pakket zaden en een schoffel voor eigen gebruik. De lokale parochie heeft de grond voor het project beschikbaar gesteld. “Het was gewoon ongelofelijk,” zegt Leonie. “Iemand als ik, een nederige bediende, die op het veld van anderen werkt, kreeg haar eigen grond? God heeft echt aan me gedacht!” 
 

champignons kweken - DR CongoDe families verbouwen niet alleen groentes en aardappelen vertelt Leonie: “We hebben ook geleerd hoe we paddenstoelen moeten kweken en de eerste oogst van 25 kilo hebben we al verdeeld. Ik heb ook geleerd om voor vee te zorgen en ik hoop dat ik volgend jaar via het project een koe kan kopen.”   

 


Leonie ziet de toekomst nu met vertrouwen tegemoet: “Ik wil mijn eigen paddenstoelenkwekerij beginnen. Dat zal mijn zelfvertrouwen vergroten en ik zal volwaardig kunnen meedraaien in mijn gemeenschap. Dat zal mijn leven veranderen!” 

 

Leonie CR Congo