‘Ons verhaal is werkelijk adembenemend’. Het gebeurt niet vaak dat we van een partner een rapportage ontvangen die daarmee begint. Maar het Little Refugee House Lviv was een groter succes dan we ooit hadden durven dromen, schrijft initiatiefnemer Andrew Minett ons: ‘We ontvingen 120 mensen plus hun huisdieren. Onze jongste gast was drie weken oud en onze oudste was 75 jaar. We ontvingen Oekraïners en buitenlanders uit meer dan 10 provincies. Ons recordaantal gasten was 17 in één nacht. We kregen bezoek van de National Public Radio (VS) en ons verhaal is live uitgezonden door BBC nieuws en radio in het VK.’

Alina
   Little Refugee House Lviv

Gelukkig konden de meeste gasten veilig doorreizen naar het buitenland vertelt Andrew: ‘Eén familie ging zelfs naar Melbourne, Australië!’ Dat neemt niet weg dat het een emotionele, moeilijke tijd was: ‘Tijdens onze vijf maanden hebben we samen gehuild en gelachen en deelden we angst en troost. Vanaf de dag van de eerste bomaanslag in Lviv tot de dag dat Kiev bevrijd werd verklaard, hebben we veel ups en downs gedeeld. Het belangrijkste is dat we nog in leven zijn om het verhaal te vertellen en dat deden al onze gasten ook. Ik hoop dat Little Refugee House al onze gasten veiligheid, zekerheid, comfort, warmte, inspiratie en ook vertrouwen heeft gebracht. Ik stond zelf versteld van wat we bereikten en dat heb ik voor een groot deel te danken aan de Nederlanders en aan Vastenactie. Jullie vrijgevigheid heeft ons hiertoe in staat gesteld. Dank jullie wel!’ Aldus Andrew Minett vanuit Lviv.

Hoewel het leven in Lviv, Oekraïne nog steeds gevaarlijk is, is het Little Refugee House inmiddels gesloten omdat het niet meer nodig is.

Onze partners in Oekraïne hebben zich de afgelopen maanden veelal vrijwillig ingezet voor hun landgenoten. Soms zelfs met gevaar voor eigen leven. We maakten een indrukwekkend overzicht van de hulp die ze konden bieden.

Download de resultaten