Spilna Meta, oftewel ‘gezamenlijk doel’, biedt noodhulp aan Oekraïense oorlogsslachtoffers. De vrijwilligers steunen mensen in bezette gebieden door ze onder andere voedsel, medicatie en hygiëneproducten te brengen. Vastenactie sprak met Sasha en Sasha, die zich allebei actief inzetten voor Spilna Meta. De een komt uit Kyiv, de ander uit Odessa. Op dit moment zitten ze in een opvangcentrum Tsjernivtsi, in het westen van Oekraïne. Vanaf daar zetten ze alles op alles om anderen te helpen.

Spilna Meta is op diverse vlakken actief. De organisatie zorgt er niet alleen voor dat burgers beschermende kleding en medicatie krijgen, maar helpt ook bij logistieke uitdagingen. Zo helpen de vrijwilligers om medische hulpmiddelen te transporteren van depots in EU-buurlanden naar bezette gebieden en het front. Op die manier ondersteunen ze zwaar getroffen gebieden. Kharkiv bijvoorbeeld, een stad die al vanaf het begin van de Russische invasie zwaar onder vuur ligt.

Spilna Meta
   Spilna Meta

Heldhaftige inwoners

“In Kharkiv zijn bijna elke dag verliezen. Maar de inwoners houden het dapper vol en zijn nog lang niet bereid om op te geven – ze zijn erg moedig,” vertellen Sasha en Sasha. “Een groep van onze vrijwilligers is naar de stad gereisd om te kijken hoe we de mensen daar konden helpen. Ze hebben gevraagd wat ze nodig hadden en zagen hoe ze op metrostations bivakkeerden, schuilend tegen het oorlogsgeweld. Hier kwam onze groep in contact met andere vrijwilligers, die de vluchtelingen van voedsel en andere basisbenodigdheden voorzagen. Spilna Meta besloot ze daarbij te helpen.”

Niet zonder risico

Spilna MetaDe organisatie deed hetzelfde in Severodonetsk en Lysychansk. Het was daar heel gevaarlijk om goederen te leveren, vertellen de naamgenoten. “Maar het is wel gelukt om voedsel, medicijnen en hygiëneproducten naar deze steden en omliggende dorpen te brengen. World Central Kitchen Foundation verzorgde de voedselpakketten. Medicijnen en verzorgingsproducten kochten we met het geld van onze subsidie.”  

Ze gingen ook op pad naar de havenstad Kherson om medicijnen te brengen. “Hier kregen we vooral verzoeken van ouderen en families die speciale zorg nodig hadden. Leveringen aan deze regio zijn extreem gevaarlijk. De bezetters zetten hier alles op alles om hun regels op te leggen, waardoor apotheken niet aan de medicatie kunnen komen die ze nodig hebben.”

We houden uiteraard nauw contact met beide Sasha’s en alle andere vrijwilligers in Oekraïne en steunen ze waar we kunnen.

Onze partners in Oekraïne hebben zich de afgelopen maanden veelal vrijwillig ingezet voor hun landgenoten. Soms zelfs met gevaar voor eigen leven. We maakten een indrukwekkend overzicht van de hulp die ze konden bieden.

DOWNLOAD DE RESULTATEN