De Congoleze straatkinderen die worden opgevangen en begeleid door opvangcentrum Ndaka Ya Biso, de reclassering en de kinderbescherming, hebben op 12 april 2023 een bezoek gebracht aan het parlement in het 'Palais du Peuple' (volkspaleis). Ze werden hier ontvangen door de heer Vital Baniwé Ziwé bij de commissie voor de mensenrechten.

Ontvangst straatkinderen bij commissie voor de mensenrechten

Daarna brachten de kinderen een bezoek aan de plenaire zaal waar een vergadering gaande was. De voorzitter Christophe Mbaso erkende de verantwoordelijkheid die de samenleving heeft voor de straatkinderen en moedigde hun begeleiders aan. De tweede vicepresident van het parlement pleit ervoor dat deze kinderen in veiligheid kunnen opgroeien. 

Christophe Mbaso (voorzitter commissie voor de mensenrechten)
Voorzitter Christophe MbasoTweede vicepresident parlement
De tweede vicepresident van het parlement

De tweede vicepresident: “Het is vandaag de Internationale Dag van het Straatkind. Hier in Kinshasa gaat het om 30.000 tot 40.000 kinderen die op straat leven. Maar om je de waarheid te zeggen, de straat is geen plek om kinderen geboren te laten worden. Dat wil zeggen dat het aan ons, het Congoleze volk is, de verantwoordelijkheid te nemen voor deze kinderen.”


Jean Pierre Godding (Chemin Neuf)
Jean-Pierre Godding (Chemin Neuf, België): oprichter van opvangcentrum Ndaka Ya Biso

De begeleiders van de kinderen vertellen dat het hun wens is dat de kinderen klaar gestoomd worden om hun plek in de samenleving in te nemen.

Jean-Pierre Godding: "Dat is precies waarom wij zijn gekomen. Wij willen laten zien dat deze kinderen, die zo vaak worden uitgemaakt voor kleine dieven, kleine boeven, kleine tovenaars/heksen, dat niet zijn. Nee, het zijn kinderen met hun eigen waardigheid en verwachtingen van het leven. Het feit dat u hen hebt uitgenodigd is al enorm belangrijk. Het laat hen zijn dat ze niet niks zijn of de boefjes waarvoor ze rond de markt vaak worden aangezien en waar ze weggejaagd worden. We moeten hen meegeven dat ze wel een toekomst hebben. We laten ze niet in de steek en we knokken ervoor dat hun families ze weer opnemen.”

Na deze bijeenkomst zijn de partijen overeengekomen dat er documenten zullen worden uitgewerkt om voor te leggen aan president van de republiek Congo om de zaak van de straat kinderen te bepleiten.

Bekijk het filmpje (Franstalig) over het bezoek aan het parlement.


project dr congo