Een van de projecten die Adventsactie dit jaar steunt is een moederhuis voor zwangere vrouwen en jonge moeders in het dorp Guarjila in El Salvador. Onze medewerkster Silvi Hurkmans bracht er in juni een bezoek en vertelt erover.

Guarjila ligt in de groene en bergachtige provincie Chalatenango, in het noorden, tegen de grens met Honduras aan. Ik vind het moeilijk voor te stellen dat juist in dit mooie gebied de burgeroorlog het hevigst heeft gewoed (1979-1992). Na de oorlog moesten de mensen dorpen als Guarjila helemaal opnieuw opbouwen. 

Tijdens de burgeroorlog zette de Amerikaanse non en kinderarts Ana Manganaro in Guarjila een gezondheidskliniek op, die noodzakelijke medische zorg biedt aan de lokale gemeenschappen in het gebied. Ik ontmoette er directeur dr. Dagoberto. Hij vertelde me hoe hij tijdens de oorlog als vijftienjarige met zijn familie naar Honduras moest vluchten. Na de oorlog studeerde hij geneeskunde en keerde hij terug om in de kliniek te gaan werken. Hij vertelt er vol passie over en ik ben onder de indruk van de manier waarop hij en zijn medewerkers zich inzetten voor de gemeenschap. 

Om de sterfte van moeders en kinderen bij de bevalling terug te dringen, heeft de kliniek een moederhuis opgezet, waar vrouwen veilig kunnen bevallen. Daar spreek ik Lesley (31), die 39 weken zwanger is van haar eerste kind. Ze moest vier uur reizen om bij het moederhuis te komen. Vanwege die afstand kan haar man niet bij haar zijn tijdens de bevalling. Het lijkt me niet makkelijk om er op zo’n moment alleen voor te staan, maar gelukkig kan ze haar kindje in een veilige omgeving ter wereld brengen. Ik ben blij dat er goed voor haar wordt gezorgd. En na de bevalling komt Lesley’s man haar en hun baby ophalen.

Silvi Hurkmans