Ook dit jaar deden weer ruim 300 mensen mee met de virtuele wandeltocht. Op Aswoensdag begonnen we vol goede moed aan de tocht van ruim 34.000 kilometer door de vele landen van Latijns-Amerika.

Voor het tweede jaar liepen de wandelaars hun rondjes in de eigen omgeving en voerden de kilometers in op het wandelplatform. Door het prachtige lenteweer aan het begin van de vastentijd liepen we al snel voor op de planning. Het startpunt lag bij het landrechtenproject in Guatemala, vervolgens liepen we in sneltreinvaart door El Salvador, Nicaragua, Costa Rica en Panama. Door de ondoordringbare oerwouden was Colombia niet te voet te bereiken en maakten we de overtocht met de boot.

Over elk land dat we doorkruisten ontvingen de deelnemers een bericht met daarin interessante informatie over de cultuur, bezienswaardigheden en natuurlijk ook over de projecten die Vastenactie ondersteunt. Zo kwamen we langs het landrechtenproject in Brazilië waar kleine boeren ondersteund worden bij het verbouwen van gewassen en het veiligstellen van hun landrechten. Alle verhalen uit Latijns-Amerika zijn gebundeld in een digitaal boekje dat gedownload kan worden in de webshop

Elke deelnemer wandelde op zijn of haar eigen manier. In sommige parochies wandelden ze in een groepje om elkaar na twee coronajaren weer te ontmoeten. Anderen liepen in hun eentje en bemerkten dat het wandelen een verandering te weeg bracht. Hier leest u meer over de ervaringen van een wandelaar die de tocht beschrijft als een metamorfose. 

Door het snelle wandeltempo kwamen we de woensdag voor Pasen al aan op onze eindbestemming in Guatemala. Omdat we met onze wandeling door Latijns-Amerika ook onze projecten financieel wilden ondersteunen, vroegen we alle deelnemers een bijdrage van minimaal € 25. Sommige deelnemers lieten zich ook sponsoren door familie en vrienden. Dat resulteerde in het mooie eindbedrag van bijna € 10.000.

De bewoners van Woonzorgcentrum Notre Dame in Tilburg hebben ook in 2022 deelgenomen aan de virtuele wandeltocht. Peter van Hoof ging in 2021 bij hen op bezoek.

External video URL