Minder schoolverzuim

Tijdens de menstruatieperiode gaan veel meisjes in Burkina Faso niet naar school. Maandverband is onbekend op het platteland of te duur. Traditioneel gebruiken vrouwen oude lappen en donkere kleding tijdens de menstruatieperiode. Veel meisjes schamen zich om zo naar school te gaan en blijven thuis. Vanuit het project van de stichting Développement Sans Frontière (DSF), gesteund door Vastenactie, hebben leerlingen van een naaiopleiding zeshonderd pakketjes wasbaar maandverband gemaakt die zijn uitgedeeld aan meisjes op diverse scholen.

Een aantal leerlingen van onderwijscomplex Zoodo in Ouahigouya vertelt over de impact van het project: 

wassila Bance uit Burkina Faso - wasbaar maandverbandWassila Bance, basisschool: Het project is een goed initiatief voor de gezondheid van meisjes. Het voorkomt veel problemen die met de menstruatie te maken hebben, zoals schoolverzuim. Wij hopen dat de voorlichting over wasbaar maandverband doorgaat omdat het meisjes helpt. Vooral omdat onze ouders ook goed zijn voorgelicht via het forumtheater en via radioprogramma's in de lokale talen. De wasbare maandverbanden zouden beschikbaar moeten zijn voor alle meisjes die naar school gaan.

 

project wasbaar maandverband - burkina Faso

Ladifatou Ouédraogo, lyceum: Ik hoop dat veel meisjes een pakketje krijgen. Ze hoeven zich dan niet meer te schamen en kunnen gewoon naar school blijven gaan. Nu gebruiken sommige meisjes stukken doek. Die zijn niet altijd schoon en dit kan ziektes veroorzaken. 

 

 

project wasbaar maandverband - Burkino FasoSafiata Ganame, naaiopleiding: Het project van het wasbare maandverband is zeer praktisch en voor ons heel welkom want het helpt ons om schoon te blijven tijdens onze menstruatieperiode. Het helpt enorm want we hebben vaak geen geld om iedere maand een pak maandverband te kopen als we ongesteld zijn. Hoe meer meisjes de wasbare maandverbanden gaan gebruiken, hoe groter de bewustwording wordt.

 

 

wasbaar maandverbandTampouré Oumsaore, lyceum: Ik hoop dat het project doorgaat want het draagt bij aan de emancipatie van de jonge vrouw en het verminderen van het analfabetisme. Ik vind dat DSF een grote innovatie in onze provincie heeft gebracht en dat dit zich uitbreidt naar heel Burkina Faso!