Zewelanji Namutanda (24) woont in Maroundi, een dorp in het Mbala-district in het uiterste noorden van Zambia. Ze woont samen met haar zoontje van anderhalf bij haar moeder en oudere broer. Zewelanji kon dankzij het HID-programma naar de basisschool en de middelbare school. Nu volgt ze een kleermakersopleiding via het project. Haar meisjesdroom kwam uit! 

Toen Zewelanji een jaar oud was, overleed haar vader. Haar familie stelde haar vier jaar later onder de hoede van het Sunsuntila dagopvangcentrum in Mbala. Het centrum is een van de onderdelen van het Households in Distress-programma (HID-programma) dat wordt geleid door de zusters van het Heilig Hart. Zewelanji is heel dankbaar voor de steun die ze ontving: “Ik weet echt niet wat er van mijn leven terecht zou zijn gekomen zonder de steun en hulp van het HID-programma. Ik ben de eerste paar jaar op Sunsuntila naar de kleuterschool gegaan en later naar de openbare basisschool. De zusters betaalden toen het schoolgeld voor me, want thuis was daar geen geld voor. De zusters zorgden ook voor voedsel, kleding en geestelijke steun en begeleiding. Dankzij hen ben ik nu een verantwoordelijke, volwassen vrouw.”

Zewelanji kon dankzij de steun van het HID-programma ook de middelbare school succesvol afronden, maar er was meer nodig: “Ik kon geen vak leren omdat we geen geld hadden om de opleiding te betalen. Al mijn plannen leken onhaalbaar en ik verloor de hoop op een succesvol leven. Toen ik het echt somber begon in te zien, kreeg ik de kans van mijn leven: ik mocht een opleiding tot kleermaker volgen, zodat ik een gediplomeerd naaister zou worden. Ik dacht eerst dat ik droomde, maar het was echt! Dankzij het HID-programma en partners als Vastenactie, ontwikkelt mijn leven zich op een manier die ik nooit had kunnen dromen.”

Droom wordt werkelijkheid

Voor Zewelanji wordt met de opleiding een lang gekoesterde droom werkelijkheid: “Als jong meisje maakte ik al mijn eigen kleding en ik vertelde mijn moeder toen al dat ik later kleding voor anderen wilde maken met mijn eigen naaimachine. Eerst dacht ik dus dat ik droomde toen ik werd uitgenodigd voor de opleiding, maar het was echt!” Samen met 23 andere jongeren volgt Zewelanji de opleiding. Ze ziet de toekomst nu hoopvol tegemoet: “Ik ga hard werken zodat ik straks eigen baas ben. Bovendien kan ik dan voor mijn zoontje, mijn moeder en mijn broer zorgen én een mooi huis voor mijn moeder bouwen,” zegt ze. Wat ze met haar eerst verdiende geld gaat doen? “Ik wil voedsel kopen voor mijn broers en zussen in het opvangcentrum Sunsuntila. Andere mensen hebben mij destijds geholpen en dat wil ik nu ook voor anderen doen.” 

Zewelanji neemt de kledingmaten van een klant op
Zewelanji neemt de kledingmaten van een klant op

lees waarom onderwijs zo belangrijk is campagne 'werken aan je toekomst'