Vastenactie en onze Ierse partner Trócaire hebben hulp geboden waar die het hardst nodig is. In de wijde omgeving is geen andere gezondheidszorg dan de kliniek in Burdhubo. In een jaar tijd is er veel aan verbeterd, en zwangere vrouwen komen van ver naar de kliniek om veilig te bevallen. Bekijk de (Engelstalige) video, of lees hieronder verder.

 
Vroedvrouwen, verplegers en zonnepanelen

Drie veranderingen komen speciaal uit de koker van Vastenactie. Ten eerste de zonnepanelen, waardoor de kliniek nu 24 uur per dag elektriciteit heeft. Operaties of gecompliceerde bevallingen bij kaarslicht zijn verleden tijd, en vaccins die kwetsbaar zijn voor temperatuurwisselingen kunnen veilig worden bewaard. Ten tweede is het personeel van de kliniek getraind om meer zelf te doen, waardoor moeilijke gevallen niet naar een vergelegen ziekenhuis worden verwezen – een reis die sommige patiënten niet overleven.

Maar misschien wel het meest bijzonder zijn de traditionele vroedvrouwen. Die wáren er al, want ze komen uit de lokale gemeenschap, maar ze werken nu samen met de kliniek. Ze verwijzen zoveel mogelijk hoogzwangere vrouwen naar de kliniek voor pre- en postnatale zorg, en staan de moeders bij tijdens de bevalling. Een van de vrouwen, Fatuma, ziet u zelf aan het woord.

Indrukwekkende cijfers

Dit project betekent het verschil tussen leven en dood: afgelopen jaar overleed niet één vrouw tijdens de bevalling in Burdhubo, het jaar ervoor waren dat er 77. In plaats van 5 bevallen nu gemiddeld 25 vrouwen per maand in de kliniek. In totaal hebben we al honderden traditionele vroedvrouwen, verplegers en jonge moeders bereikt. En dat worden er alleen maar meer.

Vastenactie blijft hulp bieden op plaatsen als Burdhubo, omdat we zien dat het werkt.

Lees meer over het project