De dertig internationale pelgrims die afgelopen weken door Nederland liepen, wisten tientallen kerken en honderden mensen op de been te brengen voor het klimaat. De klimaatpelgrims vertrokken 12 oktober met de boot van IJmuiden naar Engeland. Daarmee kwam een eind aan hun klimaatpelgrimstocht op Nederlandse bodem. 

De klimaatpelgrimstocht startte in augustus in Polen en eindigt in november in Glasgow, bij COP26, de 26e Wereldklimaatconferentie. Van 30 september tot en met 11 oktober liepen de pelgrims door Nederland. Met deze pelgrimstocht wilden de organisatoren in Nederland, Vastenactie en GroeneKerken, aandacht vragen voor klimaatverandering en de rol van kerken daarin. 
Veertig plaatselijke kerken en twee moskeeën waren betrokken bij de voorbereiding en zorgden voor onderdak, eten en activiteiten voor de pelgrims. 420 mensen liepen een of meerdere etappes mee met de pelgrims.

100.000 ondertekenaars
Daarnaast werden mensen en kerken opgeroepen om een klimaatpetitie te ondertekenen, waarmee ze de aanwezigen bij COP26 oproepen tot actie en klimaatgerechtigheid. Bijna 2.500 mensen ondertekenden de online petitie. Ook ruim zeventig kerken ondertekenden de klimaatpetitie. Zij hebben samen bijna 100.000 leden. 
De pelgrims namen zondag de ondertekende klimaatpetitie in ontvangst en nemen deze mee naar de conferentie in Glasgow, om ze daar te overhandigen aan de regeringsleiders.

Samen onderweg
Vertegenwoordigers van het protestantisme, de islam, het hindoeïsme, het jodendom, het boeddhisme en het rooms-katholicisme benadrukten onderweg het belang van klimaatgerechtigheid vanuit hun eigen achtergrond. De overmatige consumptie van een deel van de wereld heeft grote impact op de rest. Daarom is het zo belangrijk nu onze stem te laten horen. 

Vertrouwen
Klimaatpelgrim Lydia van Maurik liep het hele Nederlandse deel van de tocht mee. Ze blikt  terug: ‘Onze klimaatcrisis is een vertrouwenscrisis. Zolang wij in ons hart vertrouwen op zekerheden die we zelf in de hand denken te hebben en zo de schepping proberen te beheersen en in te richten op onze eigen behoefte kunnen we nooit echt met liefde voor de schepping zorgen. Want onze liefde is dan alleen op onszelf gericht. Er is zoveel te delen en je hebt zo weinig nodig voor ultiem geluk.’
Lees de hele terugblik van Lydia van Maurik

Blijvende beweging
Nu de klimaatpelgrimstocht in Nederland voorbij is, roepen GroeneKerken en Vastenactie mensen en kerken op om zich blijvend aan te sluiten bij hun netwerk. Als gelovigen willen we samen gehoor geven aan de opdracht om zorg te dragen voor Gods schepping. 

Terugkijken
De Nederlandse lopers schreven dagverslagen van de tocht. U vindt deze verhalen hier

En een korte terugblik met foto's kunt u hier bekijken.

Aankomst in Glasgow
Op vrijdag 29 oktober arriveerden de Nederlandse klimaatpelgrims in Glasgow. In het weekend namen ze deel aan een demonstratie met andere internationale klimaatpelgrims. 

Bekijk de video

 

Klimaatdemonstratie Glasgow