Vastenactie wil zorgen voor mensen én voor de aarde. We zijn nu eenmaal onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

“Eén op de drie mensen wereldwijd is voor water en voedsel direct afhankelijk van wat het omringende land oplevert,” zegt Vastenactie-directeur Peter van Hoof. “En uiteindelijk geldt dat natuurlijk ook voor ons: zonder zuurstof, schoon water en voedsel kunnen we niet overleven. De aarde is ons gemeenschappelijke huis; als we haar uitbuiten, vervuilen en vernietigen, staan de generaties na ons straks met lege handen.”

Rechtvaardigheid

Vastenactie wil mensen ook bewust maken van de omstandigheden waarin veel mensen leven: “We horen dagelijks van onze buitenlandse partners hoe groot de impact van de klimaatcrisis is op de kwetsbaarste gemeenschappen. Zij hebben niets bijgedragen aan het ontstaan van de problemen, maar worden wel geconfronteerd met de gevolgen: droogte, extreme regens, verstoorde seizoenen, overstromingen en zware stormen.”

Via de projecten die Vastenactie steunt, werkt de organisatie mee aan een betere leefomgeving: “We steunen bijvoorbeeld ieder jaar landbouwprojecten, waarbij mensen leren met relatief weinig water gewassen te telen en hun eigen biologische meststoffen te maken. We helpen lokale boeren ook met zaaigoed van inheemse rassen die goed tegen het lokale klimaat bestand zijn. Ze krijgen er altijd training en begeleiding bij tot dat niet meer nodig is.”

Sober

De zorg voor milieu en klimaat is diep verankerd. Peter van Hoof: “We zijn lid van diverse netwerken en werkgroepen die zich bezighouden met zorg voor de aarde. Zo hebben we samen met Groene Kerken het Nederlandse deel van de Klimaatpelgrimstocht georganiseerd en vormen we met onze collega-vastenacties een internationaal netwerk waarin we kennis en ervaring uitwisselen en milieuvraagstukken bijvoorbeeld op de agenda van de EU en VN proberen te zetten.”

Het Vastenactie-team neemt overigens ook haar verantwoordelijkheid als het gaat om het verlagen van de ecologische voetafdruk van de organisatie: “We zijn sober voor onszelf. We houden kantoor in een pand dat nog helemaal verbouwd en gerenoveerd moet worden en kunnen daar gratis gebruik van maken. We kopen zoveel mogelijk fairtrade artikelen en gebruiken alleen de auto als het echt niet anders kan.”

Foto: Boeren in Oeganda leren hoe ze met weinig water hun zaaigoed kunnen laten ontkiemen.