Als kind dacht hij dat oorlog bij het leven hoorde. Geen wonder, want Godfrey Lado groeide op tijdens een burgeroorlog die was begonnen in de tijd van zijn opa en oma. Op zijn negentiende vluchtte hij naar Nederland. Tegenwoordig zet hij zijn talenten en ervaringen in om andere vluchtelingen te helpen.

“Op mijn zevende kon ik al een geweer bedienen,” vertelt Godfrey uit Zuid-Soedan. “Ik dacht dat het normaal was dat overal mannen met kalasjnikovs rondliepen. Voor mij was veiligheid een man met een geweer. Dus toen ik in Nederland overal mensen zonder wapens zag, moest het in mijn ogen wel een onveilig land zijn.” Tijdens de startdagen van de Vastenactie Campagne 2023 vertelde Godfrey Lado zijn verhaal.

Derde generatie vluchteling
“In het noorden van Soedan wonen Arabische moslims, in het zuiden, waar ik vandaan kom, identificeren we ons als Afrikaanse mensen. Toen de Britse kolonisten ons land in 1955 verlieten, droegen ze het bestuur over aan de mensen uit het noorden. Mijn volk kon zich niet identificeren met hun religie en de Arabische identiteit en ging in verzet. De burgeroorlog was dus het gevolg een identiteitsconflict,” legt Godfrey uit. Hij is een derde generatie vluchteling en oorlogskind.

Als tiener schreef hij verzetsgedichten en toen hij in militaire dienst moest besloot Godfrey te vluchten. “Ik had geen keus, want ik wilde niet vechten tegen mijn eigen volk.” Met hulp van de kerk kon hij naar Europa vertrekken en uiteindelijk kwam hij naar Nederland. “In het asielzoekerscentrum bracht ik de tijd door met tolken voor de Arabisch sprekende mensen die ik ooit als vijanden had beschouwd.” Na zeven zware en eenzame jaren kreeg Godfrey een verblijfsvergunning. Hij besloot zich als vrijwilliger in te zetten voor andere vluchtelingen.

Bewustwording via cultuur
In Amsterdam werkt hij bij een stichting die ongedocumenteerde vluchtelingen begeleidt. “We helpen ze met juridische en maatschappelijke vraagstukken, geven voorlichting en organiseren cursussen en activiteiten voor dagbesteding.” Daarnaast is Godfrey actief als dichter, zanger en verhalenverteller. “Vluchtelingen hebben een platform nodig om zich voor te kunnen stellen aan de Nederlanders,” legt hij uit. “Daarom heb ik een cultureel programma opgezet onder de naam ‘Exodus Evenings’.” Tijdens deze avonden komen Amsterdammers via muziek, verhalen en eten in contact met ongedocumenteerden en hun cultuur. “Zo maken we hen bewust van het bestaan van ongedocumenteerden en leren ze elkaar beter kennen en begrijpen.” 

Awut en Ajak hadden de tantes van Godfrey Lado kunnen zijn.

De Vastenactie campagne, waarin Ayut en Awak symbool staan voor alle Zuid-Soedanese vluchtelingen, spreekt Godfrey zeer aan. “Deze vrouwen hadden mijn tantes kunnen zijn. Net als zij moest ik met mijn hele familie ons dorp ontvluchten en alles achterlaten.”