Tijdens de afgelopen Vastenactie-campagne stond Zimbabwe centraal. We maakten onder andere kennis met Thandekile en haar kinderen Nomatter en Forward. Helaas is de situatie in Zimbabwe de afgelopen maanden enorm verslechterd. Begin april riep president Mnangagwa zelfs de noodtoestand uit. Door El Niño is het nóg heter dan normaal en valt er geen druppel regen. Hierdoor dreigen er ernstige voedseltekorten, vooral op het platteland.

Drinkwater voor meer mensen

We hebben natuurlijk direct contact opgenomen met onze lokale partner, die mede dankzij uw steun waterpompen kon plaatsen in de districten Bikita en Gutu. De pompen werken op zonne-energie en voorzien elke dag tientallen gezinnen van schoon drinkwater. Volgens onze partner worden de pompen sinds de noodtoestand door extra veel mensen gebruikt, omdat andere waterputten in de omgeving leeg zijn. We helpen dus meer mensen dan voorzien: hartverwarmend nieuws in een schrijnende situatie.

Naaimachines en -lessen

Het water wordt op dit moment alleen gebruikt om te drinken en niet voor de gemeenschappelijke tuinen, zodat zoveel mogelijk families voldoende water hebben om deze extreme periode te overleven. Zodra het weer gaat regenen, kunnen de mensen verder met hun moestuinen. Daarnaast geeft onze partner ze een extra steuntje in de rug: ze hebben naaimachines en materialen beschikbaar gesteld en bieden naailessen aan. Zo kunnen vrouwen en jongeren die in kwetsbare omstandigheden leven kleding maken, en met de verkoop hiervan alsnog wat bijverdienen.

Grote verandering voor Raditzo

In het district Bikita  woont ook de 39-jarige Raditzo Zvoushe. Ze is weduwe en zorgt in haar eentje voor vier kinderen. Om aan water te komen, stond ze elke dag om 4.00 uur ’s nachts op om naar Hwama te lopen – een dorp drie kilometer verderop. Daar staat een waterput, waar ze met de hand Radizo bij haar huiswater moest pompen. Met een volle emmer keerde ze terug naar huis, zodat ze daarmee het eten voor haar kinderen kon bereiden. Dat kostte haar iedere dag veel energie én veel tijd, waardoor ze weinig gelegenheid meer had om andere dingen te doen voor haar gezin. Veel van haar dorpsgenoten zochten daarom regelmatig hun toevlucht tot vervuild water uit kleine beekjes – met alle gevolgen van dien. Raditzo is dolblij met de komst van de nieuwe put, die op zeshonderd meter van haar huis staat: ‘Ik heb nu meer tijd en meer energie om voor mijn kinderen te zorgen,’ zegt ze.

 

 

Steun de mensen in Zimbabwe in deze extreme omstandigheden 

Zeker nu de noodtoestand van kracht is, is uw extra steun meer dan welkom. Elke bijdrage, hoe klein ook, maakt verschil in het leven van mensen – dat bewijst het verhaal van Raditzo. 

Ja, ik draag graag bij

Gerelateerde verhalen