Bereikbare gezondheidszorg voor arme dorpen in Togo

De plattelandsbevolking rond de hoofdstad van Togo heeft nauwelijks toegang tot medische zorg. Een nieuw grote kliniek brengt hier verandering in. Met hulp van Vastenactie wordt medische apparatuur aangeschaft.
Wat willen we bijdragen?
€ 47.000
Land
Togo
Doelgroep
Lokale bevolking
Thema
Gezondheidszorg
1 maart 2023 t/m 29 februari 2024
Doneer nu
Wat willen we bijdragen?
€ 47.000
Land
Togo
Doelgroep
Lokale bevolking
Thema
Gezondheidszorg
1 maart 2023 t/m 29 februari 2024

Wat is er aan de hand?

In het verzorgingsgebied rond de kliniek wonen zo’n 25.000 mensen, verspreid over kleine dorpen rond het stadje Adidomé. De armoede is er groot en met de gezondheidszorg is het slecht gesteld. Het grootste ziekenhuis van Lomé heeft gebrek aan alles. Voor de inwoners van de afgelegen dorpen is zelfs deze zorg slecht toegankelijk, vanwege de reiskosten om er tekomen, de slechte wegen en de grote afstanden. De levensverwachting is er dan ook laag, mannen worden gemiddeld 56 jaar, vrouwen 60. De kindersterfte is extreem hoog en tien procent van de baby’s sterft al tijdens of kort na de geboorte. In Adidomé heeft de Societé de Missions Africaines Province du Togo (SMA) nu een ziekenhuis gebouwd, het Bresillac Centre de Santé.  

Wat willen we bereiken?

De SMA wil goede gezondheidszorg bieden aan de 5.000 huishoudens uit meer dan 12 dorpen rond Adidomé. Het is de bedoeling dat de inwoners in het ziekenhuis niet alleen zorg krijgen, maar ook begeleiding en voorlichting over gezonde leefgewoonten. Dat helpt ziektes te voorkomen. Op deze manier wil de SMA de leefomstandigheden in dit gebied verbeteren.

Hoe doen we dat?

Met steun van Vastenactie schaft de SMA medische apparatuur en andere benodigdheden aan, zodat het ziekenhuis van start kan gaan. Zorgpersoneel wordt aangenomen en zo nodig verder opgeleid. Het hele proces staat onder toezicht van de lokale gezondheidsautoriteiten. Het ziekenhuis gaat geregeld voorlichtingsbijeenkomsten en workshops organiseren op het gebied van gezondheid, voeding en hygiëne. Voor de zorg in het ziekenhuis betalen de inwoners een kleine vergoeding. Ernstig zieke vrouwen en kinderen uit arme gezinnen worden gratis behandeld.

  logo Fundatie CharitasDit project wordt mede gefinancierd door Fundatie Charitas.