Hulp aan nabestaanden van gedwongen verdwijningen in Sri Lanka

Bijna nergens ter wereld zijn zoveel mensen gedwongen verdwenen als in Sri Lanka. De overheid doet niets, de nabestaanden leven met onzekerheid en trauma’s. Dankzij steun van Vastenactie krijgen ze traumabegeleiding en juridische bijstand.
Wat willen we bijdragen? € 20.000
Land
Sri Lanka
Doelgroep
Slachtoffers van verdwijningen
Thema
Land- en mensenrechten
1 februari 2024 t/m 31 januari 2025
Doneer nu
Wat willen we bijdragen? € 20.000
Land
Sri Lanka
Doelgroep
Slachtoffers van verdwijningen
Thema
Land- en mensenrechten
1 februari 2024 t/m 31 januari 2025

Wat is er aan de hand?

Dertig jaar lang woedde in Sri Lanka een burgeroorlog tussen regeringstroepen en de Tamil Tijgers, die streden voor een onafhankelijke staat. In die periode verdwenen tussen 60.000 en 100.000 burgers, veelal mannelijke kostwinners. De Verenigde Naties houden het leger hiervoor grotendeels verantwoordelijk, maar de autoriteiten doen nog altijd niets om getuigen te horen, families te beschermen en daders te vervolgen. De achterblijvers raakten getraumatiseerd en werden slachtoffer van haat en geweld. Mensenrechten werden op grote schaal geschonden. Tientallen jaren van onrecht en geweld door de staat hebben diepe sporen achtergelaten bij de bevolking. 

Wat willen we bereiken?

Herstel van de rechtsstaat en gerechtigheid zijn noodzakelijk om een begin te kunnen maken met verzoening. Daarvoor is het van belang dat de overheid de gedwongen verdwijningen onderzoekt en de daders berecht. Het doel van dit project is het verkrijgen van gerechtigheid voor de nabestaanden. Zij hebben er recht op te weten wat met hun geliefden is gebeurd. Vaak kennen ze de daders. Zonder bekentenis of spijt kunnen zij niet vergeven en blijft de haat bestaan. Ook traumaverwerking is voor hen essentieel om verder te kunnen met hun leven.

Hoe doen we dat?

Het Human Rights Office (HRO) in Kandy zet zich in voor het herstel van de rechtsstaat en voert juridische procedures tegen individuele schendingen van mensenrechten. Dit project steunt 100 vrouwen en hun kinderen die slachtoffer werden van gedwongen verdwijningen. HBO biedt hen traumabegeleiding en mentale coaching. Daarnaast krijgen ze juridische hulp en advies bij procedures tegen de overheid. Vrouwelijke kostwinners en jongeren worden in hun kracht gezet en gezinnen krijgen hulp bij het verbeteren van hun gezondheid en het op orde brengen van hun financiën. 

doneer nu