In de sloppenwijk Huruma bij Nairobi, Kenia is het merendeel van de jongeren werkloos. Veel jongeren groeien op in eenoudergezinnen, hebben veel problemen thuis en gaan niet naar school. De lockdown in het afgelopen jaar heeft de situatie verergerd met meer armoede tot gevolg. De organisatie Hands of Care and Hope (HCH) geeft de jongeren die opgroeien in Huruma een kans op een goede opleiding en trainingen. Dat vergroot hun kansen op een baan aanzienlijk. Dankzij het Vastenactieproject hebben inmiddels al 130 jongeren kansen gekregen om zichzelf te ontwikkelen.
Drie jongeren vertellen hoe HCH hun leven positief heeft veranderd.

Lucy, een 25 jarige oud-leerlinge van HCH:
“Mijn moeder, de kostwinner in ons gezin, stierf al jong. Mijn vader was er wel, maar heeft zich nooit om ons bekommerd, waardoor ik gedwongen was als hulp in de huishouding te werken om mijn eigen schoolgeld te kunnen betalen. Mijn vader raakte aan de drank en joeg mij het huis uit, ik was wanhopig! Toen mocht ik het programma van HCH volgen en daarna een cateringopleiding. Ik droom ervan om chef-kok te worden! Na mijn stage in een hotel kwam ik dankzij mijn harde werk in aanmerking voor een baan. Ik ben heel gelukkig omdat ik nu een ander leven heb. Ik kan de schulden van mijn vroegere school afbetalen en ik kan de huur voor mijn familie betalen. Ik ben zo dankbaar dat ik de kans kreeg mijn droom waar te maken.”

John Michael, leerling Electrische Installatie:
“Ik groeide op in Mathare, een sloppenwijk bij Nairobi. Mijn moeder ploeterde dag en nacht om mijn broer en mij te onderhouden. Opgroeien in de straten van Mathare is een strijd, veel jongeren sterven er. Ik verloor de focus in mijn leven, ik dacht dat ik een slecht kind was en drugsgebruik lag op de loer. Nadat ik de middelbare school had afgerond hoorde ik over het Huruma Jeugdcentrum. Dankzij de training in het centrum ben ik in mezelf gaan geloven en heb ik respect en discipline gekregen. Na het Life Skills programma kon ik als leerling op de opleiding Elektrische Installatie beginnen. Ik heb nu een doel en droom ervan om ingenieur te worden en mijn familie trots te maken. Uiteindelijk wil ik het verhaal van Mathare veranderen.”

Wenceslaus, inmiddels ziekenverzorger:
“Voordat ik bij het jongerenprogramma van HCH kwam zat ik vol teleurstelling en bitterheid. Ik had een hele negatieve kijk op de wereld. Mijn moeder verliet mij toen ik nog maar drie jaar oud was, ik haatte vrouwen door de manier waarop mijn moeder mij behandeld heeft. Dankzij het programma kreeg ik een nieuw leven en kan ik nu een ander levensverhaal vertellen. Na het programma voor gedragsverandering en de Life Skills Training mocht ik de cursus voor ziekenverzorger doen, en nu heb ik ook werk! Ik wil nog een cursus doen en mezelf verder ontwikkelen. Dat kan ik doen dankzij de hulp van HCH!”