Meteen bij aankomst in de stad Bangalore, worden Vastenactie-medewerkers Merel van Andel en Peter van Hoof ondergedompeld in de geuren, kleuren én geluiden van India: verkeer dat om ze heen raast, koeien die op straat lopen, de kraampjes met kruiden langs de weg. Ze bezochten een aantal projecten die we steunen. Merel schreef een korte reisimpressie.

We ontmoeten de tweejarige Rifa in een opvang voor jonge kinderen met een beperking. Ze kan niet lopen omdat de spieren in haar onderbenen niet goed werken. De familie van Rifa was wanhopig toen bleek dat ze een  beperking had; schaamte, bijgeloof en een slechte toekomstverwachting vormen in India een grote belasting voor families van gehandicapte kinderen. Rifa krijgt nu fysiotherapie terwijl haar moeder leert hoe ze thuis oefeningen kan doen met haar dochter. “Sinds ik met Rifa vijf dagen per week naar de opvang kom, gaat ze snel vooruit,” vertelt haar moeder trots. Deze opvang biedt perspectief aan de vijftig kinderen die hier terecht kunnen. Hier wordt schaamte voor de handicaps van deze kinderen omgezet in trots op hun vorderingen. 

We ontmoeten Madavi in haar huis. Ze vertelt dat tijdens de moesson de regen door het dak komt. Via het project dat we steunen is er een waterput aangelegd. Er zit veel water in de put en het water ziet er schoon uit. Vlak naast de put is een kleine bananenplantage. Verschillende families maken gebruik van deze waterput. Madavi vertelt dat ze dankzij deze waterput nu het hele jaar water heeft voor haar gezin, voor haar moestuin en voor het huishouden, ook in het droge seizoen. Nu kan ze ook in het droge seizoen groente verbouwen én hoeft ze niet meer helemaal naar de rivier te lopen om water te halen.

Ook de ontmoeting met zuster Jeyarani, een zuster van het Heilige Kruis, vinden we inspirerend. Ze geeft bewustwordingsworkshops over klimaatverandering om de mensen uit haar gemeenschap te stimuleren zorgvuldiger om te gaan met hun leefomgeving. “De natuur heeft ons veel gegeven, nu is het tijd dat we wat gaan teruggeven,” vindt ze. Daarnaast begeleidt zuster Jeyarani honderd vrouwengroepen en doet ze geregeld huisbezoeken. We zien hoeveel invloed haar toewijding en passie hebben in de gemeenschap. De passie van zuster Jerayani en de toewijding van Rifa nemen we mee als inspiratie voor ons werk voor Vastenactie in Den Haag. 

Merel van Andel