They too

Op de foto bij deze column een oude dame die ik in Afrika ontmoette. In de jaren dat zij zo oud was als ik, was het ondenkbaar dat een blanke naar haar huis zou komen. 'De tijden zijn veranderd,' zei ze. Ja, er is inderdaad veel veranderd. Maar we zijn er nog niet. In Sri Lanka sprak ik 'Tharushi'. Ze is jonger dan ik, maar eerlijk gezegd zou je dat niet zeggen.

Om geld te verdienen voor haar kinderen ging Tharushi in het Midden-Oosten werken bij een echtpaar. Als huishoudster. Dacht ze. Eenmaal daar bleek haar takenpakket aanzienlijk omvangrijker. Niet alleen moest ze ook de huizen schoonmaken van de vrienden en kennissen van het echtpaar waarbij ze in dienst was, het was ook de bedoeling dat ze ‘beschikbaar’ voor de mannen was.

Salaris kreeg ze niet, want ze moest natuurlijk eerst haar reiskosten terugverdienen. Eten kreeg ze ook niet; dat haalde ze uit de vuilnisbak. Water om te drinken uit de wc-pot. Haar paspoort zat achter slot en grendel. Ze was alleen in een vreemd land. Sprak de taal niet. Had geen geld. 

Toen Tharushi weigerde zich te laten gebruiken door vreemde mannen, werd ze ernstig mishandeld. Verkracht. Geslagen. Gebrand. Gestoken. Uiteindelijk belandde ze in coma in het ziekenhuis. Dankzij bemiddeling van een hulporganisatie kon ze naar huis. Werken kan ze niet meer – de fysieke gevolgen van haar buitenlandse avontuur zijn blijvend. Ze is nu afhankelijk van haar zoon van 18. De daders lopen weer vrij rond. Het fatale ‘ongeluk’ was toch echt Tharushi’s eigen schuld.

Tharushi is er slechts één, maar miljoenen vrouwen trekken naar een ver buitenland om geld te verdienen. Aangetrokken door mooie beloftes en de hoop op een beter leven voor hun kinderen. Hun verhalen raken me diep. Omdat er nauwelijks aandacht voor is. Omdat deze vrouwen geen stem hebben. Omdat ze slecht voor zichzelf kunnen opkomen. Gewoon omdat ze de weg niet weten, de taal niet spreken en ver weg van de ‘beschaafde’ wereld opgroeiden. Omdat het om veel geld gaat en overheden dit dagelijkse misbruik van zoveel vrouwen daarom toedekken.

Daarom wil ik hen een stem geven. Daarom: they too… 

Margot de Zeeuw