Tienduizenden Venezolanen zijn de crisis in hun land ontvlucht. Fares Figueroa (32) is een van hen. Samen met haar man en dochtertje bouwt ze aan een bestaan in Peru. Ze werkt als vrijwilliger met kwetsbare kinderen bij Warmi Huasi, een hulporganisatie die steun krijgt van Adventsactie (campagne van Vastenactie). 

Fares: “We hadden een goed leven in Venezuela. Ik werkte als administratief medewerkster bij een universiteit. Mijn man was beheerder op een school en ons dochtertje ging naar school. Toen brak de crisis uit en was er echt niets meer te krijgen. Bedrijven verlieten het land, er was geen meel meer voor brood en medicijnen kwamen niet langer binnen. Uiteindelijk besloten we net als vele anderen het land te verlaten. We hadden niet genoeg geld om met zijn drietjes te vertrekken, daarom ging mijn man als eerste. In Peru vond hij werk op de markt, waar hij lange dagen maakte. Na negen maanden kon hij ons eindelijk over laten komen. We waren erg blij elkaar weer te zien, maar ik zal nooit vergeten hoe het voelde om mijn familie in Venezuela achter te moeten laten.”

Allerlei baantjes

Fares - vluchteling uit VenezuelaMet ons laatste spaargeld kochten we kookspullen en een blender waarmee we pastelitos (koekjes) en chicha venezolana (een soort sorbet) konden maken om op straat te verkopen. Mijn dochtertje nam ik altijd mee, al vond ik het wel eng met al dat verkeer. Daarna had ik allerlei baantjes, zoals oppassen en schoonmaken, maar steeds liep het stuk omdat ik mijn dochtertje niet alleen kon laten. Nu heeft mijn man een betere baan en maak ik eten op bestelling. Langzaamaan krijg ik steeds meer opdrachten. 


Werken met kinderen

Fares - vluchteling uit VenezuelaIn de kerk vroegen ze vrijwilligers om met kinderen uit achterstandswijken te werken bij Warmi Huasi. Ik gaf me op en vind het geweldig. Ik hou ervan te zorgen dat de kinderen het naar hun zin hebben. We doen bewegingsspelletjes, theater en creatieve opdrachtjes. Ik vertel verhaaltjes, die we in kleine groepjes naspelen. We dansen, schilderen en maken allerlei creatieve dingen met de kinderen. De ene dag besteden we aan huiswerk, de andere dag lezen we en doen we ook begrijpend lezen. Maar de leiding heeft gevraagd ons vooral te richten op creatieve activiteiten. 

Met liefde

Ik doe dit werk met liefde en toen ik hoorde dat vrijwilligers in Nederland zich inspannen om geld in te zamelen voor de kinderen hier bij Warmi Huasi raakte me dat diep. Die  mensen kennen ons niet eens, maar willen toch helpen. Dat vind ik heel mooi. Ik vraag God om hen te zegenen en stuur een dikke knuffel, vanuit Peru maar met een Venezolaans hart.

Lees meer over dit project