In Peru leven ruim 800.000 Venezolanen die de diepe crisis in hun land ontvluchtten. Eén van hen is de 38-jarige Yamila. Samen met haar tienjarige dochtertje woont ze in Lima. Ze vertelt hoe hulporganisatie Warmi Huasi hun helpt met integreren.

Besluit om te vluchten

“Het was de moeilijkste beslissing van mijn leven,” zegt Yamila over haar besluit om uit Venezuela te vluchten. “Mijn dochtertje nam ik mee, maar mijn zoon van vijftien besloot te blijven, hoe ik ook probeerde hem te overtuigen. Daardoor voel ik me verdeeld, het is alsof de helft van mijn ziel nog in Venezuela is.” Haar land verkeert al zes jaar in een sociale, economische en politieke crisis. Voedsel, medicijnen en huisvesting zijn er onbetaalbaar geworden en de werkloosheid is groot. Miljoenen Venezolanen hebben noodgedwongen hun land verlaten. 

Eenzaam

Vooral tijdens de eerste maanden viel het leven als migrant Yamila zwaar. “In Venezuela had ik mijn werk en zag ik mijn familie en vrienden regelmatig. In dit onbekende land voelde ik me eenzaam, mijn dochter had geen vriendinnetjes en ik vond het beangstigend om nergens bij te horen. We hadden het daar allebei erg moeilijk mee.”

Nieuwe vriendschappen

Dankzij Warmi Huasi ziet het leven van Yamila en Nicol er inmiddels heel anders uit. Zij maken deel uit van een hulpproject dat arme ouders – migranten en Peruanen – ondersteunt bij de opvoeding en ontwikkeling van hun jonge kinderen. “Het project heeft ons geholpen te integreren. Ik heb zelfs nieuwe vriendschappen gesloten, met Peruaanse families en landgenoten,” vertelt Yamila. “Om ergens te komen waar je welkom bent en je gewaardeerd voelt en waar je elke woensdag en vrijdag wordt verwacht, dat betekent veel voor me. Door de workshops van het project leren we samen te leven en de plek waar we wonen te accepteren. Ik heb geleerd hoe ik voor mijn dochter een goede moeder kan zijn. De mensen van het project zijn als een familie voor ons. Het maakt me gelukkig om weer ergens bij te horen.”

Verbonden blijven

Vanwege Covid-19 zijn de wekelijke bijeenkomsten tijdelijk niet mogelijk, maar Yamila blijft positief. “Via WhatsApp sturen de mensen van het project ons motiverende boodschappen, zo blijven we met elkaar verbonden. Het gaat erom dat je mensen hebt op wie je kunt rekenen en dat we hoop houden.”

Vastenactie steunde het project van Warmi Huasi waar Yamila aan meedoet.