In 2023 hebben we extra aandacht besteed aan de kinderen die moeten meehelpen in fabrieken of mijnen om zo wat extra geld te verdienen voor hun families. We steunen projecten die de kinderen helpen naar school te gaan, zodat ze straks betere kansen hebben om werk te vinden. Onder andere in DR Congo en Pakistan. Wereldwijd werken 160 miljoen kinderen als ‘kindarbeider’: 63 miljoen meisjes en 97 miljoen jongens. Dat is bijna tien procent van de kinderen! 79 Miljoen kinderen doen gevaarlijk werk dat direct risico oplevert voor hun gezondheid en ontwikkeling. Denk aan kinderen die giftige gassen en fijnstof inademen in de mijnbouw of kinderen die groeistoornissen oplopen door zwaar, eentonig werk in fabrieken.

Ieder kind heeft recht om kind te zijn.

De afgelopen jaren is het aantal kinderen dat valt onder de definitie ‘kinderarbeid’ gestegen, nadat het jarenlang gestaag daalde. In 2000 ging het om 245.5 miljoen kinderen, in 2016 om 151.6 miljoen kinderen en in 2022 dus 160 miljoen. Oorlogen, crises en de coronapandemie stortten veel families in armoede waardoor kinderen moesten meehelpen om het gezinsinkomen te verhogen. Dankzij uw steun hebben wij veel kinderen kunnen helpen. Lees ook het verhaal van Ishara Chobowa en Florence Nabintu uit DR Congo.

Ben je op zoek naar inspirerend lesmateriaal voor kinderen in de basisschoolleeftijd? Omdat de digitale Adventskalender vorig jaar zo’n succes was, hebben we ook deze keer weer voor een Adventskalender gekozen, met vertrouwde elementen, maar natuurlijk ook met nieuwe verhalen en nieuwe creatieve ideeën.

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze Scholennieuwsbrief