Nieuwe toekomst voor teruggekeerde migranten in Bangladesh

Honderdduizenden arbeiders uit Bangladesh zoeken jaarlijks werk in het buitenland. Vaak worden ze het slachtoffer van misbruik en moderne slavernij. Wie getraumatiseerd terugkeert, krijgt vaak ook nog het stigma ‘mislukkeling’ opgeplakt. Vastenactie helpt ze thuis een nieuw, goed leven op te bouwen.
Wat willen we bijdragen?
€ 35.000
Land
Bangladesh
Doelgroep
Remigranten
Thema
Welzijn
1 mei 2022 t/m 31 december 2023
Doneer nu
Wat willen we bijdragen?
€ 35.000
Land
Bangladesh
Doelgroep
Remigranten
Thema
Welzijn
1 mei 2022 t/m 31 december 2023

Wat is er aan de hand?

In Bangladesh zijn de lonen vaak zo laag, dat mensen er niet of nauwelijks van kunnen leven. Jaarlijks vertrekken daarom ruim 800.000 mannen en vrouwen naar landen als Saoedi-Arabië, Qatar en Koeweit, op zoek een hoger salaris en een beter leven voor zichzelf en hun familie. Elk jaar keren duizenden van hen terug naar huis, vaak met lege handen en zwaar getraumatiseerd. In het buitenland werden ze door hun werkgevers lichamelijk en geestelijk mishandeld en uitgebuit. Vrouwen, die er meestal als dienstmeisje werken, worden vaak (seksueel) misbruikt. Voor vertrek moesten veel van deze migranten geld lenen voor de kosten van de reis en een arbeidsbemiddelaar. Geld dat ze niet altijd konden terugbetalen, waardoor bij terugkeer hun problemen alleen maar groter zijn. De gemeenschap beschouwt ze bovendien als mislukkelingen. Velen zien dan nog maar één uitweg: terug naar het buitenland, waar hen opnieuw uitbuiting en exploitatie te wachten staat.

Wat willen we bereiken?

Het doel van dit project is teruggekeerde migranten te helpen thuis een leven op te bouwen. Sommigen hebben psychosociale, medische of financiële hulp nodig. We willen ervoor zorgen dat ze in eigen land een inkomen kunnen verdienen om zichzelf en hun gezin te onderhouden.

Hoe doen we dat?

Onze lokale partner werkt aan de eerste opvang van kwetsbare, teruggekeerde migranten. Vastenactie steunt een vervolgtraject dat ze in staat stelt een eigen inkomen te verdienen. Degenen die dat nodig hebben krijgen eerst psychosociale, medische of financiële hulp. De 1350 deelnemers krijgen een korte opleiding om te leren een groentetuin of visvijver aan te leggen, (pluim)vee te houden of kleding te maken. Vervolgens krijgen ze hulp bij het opzetten van een eigen bedrijfje. Ook krijgen ze zaaigoed, dieren of materialen om te kunnen starten. Tijdens het project komen de deelnemers geregeld in kleine groepjes bij elkaar om hun ervaringen te delen. Caritas volgt hun voortgang met een speciale app waarmee de deelnemers vragen beantwoorden.

Meer over teruggekeerde migranten