Een tweede kans voor ex-gedetineerden in Kenia

In Kenia zijn de gevangenissen overbevolkt en leven gedetineerden er in onmenselijke omstandigheden. De meesten zijn jong en ongeschoold. Met steun van Vastenactie krijgen ze een basisopleiding, waarmee ze na hun vrijlating een nieuw bestaan kunnen opbouwen.
Wat willen we bijdragen?
€ 29.167
Land
Kenia
Doelgroep
Gedetineerden
Thema
Welzijn
Werk en inkomen
15 oktober 2022 t/m 15 oktober 2023
Doneer nu
Wat willen we bijdragen?
€ 29.167
Land
Kenia
Doelgroep
Gedetineerden
Thema
Welzijn
Werk en inkomen
15 oktober 2022 t/m 15 oktober 2023

Wat is er aan de hand?

In Kenia heeft 40% van de bevolking geen betaald werk, de meeste werklozen zijn jongeren zonder opleiding. Velen van hen vervallen in (kleine) criminaliteit. De gevangenissen in het land zijn overbevolkt. De leefomstandigheden in de gevangenissen zijn hierdoor zwaar. Er is een tekort aan voedsel, medische zorg ontbreekt en de gedetineerden worden structureel vernederd en blootgesteld aan marteling en (seksueel) geweld. De cellen zijn vergeven van de luizen, de daken lekken en de sanitaire voorzieningen zijn smerig.

Wat willen we bereiken?

Gedetineerden hebben net als iedereen recht op een menselijke behandeling en bescherming van hun rechten. We willen de leefomstandigheden in de gevangenissen verbeteren en voorkomen dat gedetineerden na hun vrijlating opnieuw in de cel belanden. Daarnaast is het belangrijk dat de samenleving ziet dat de ex-gedetineerden een tweede kans verdienen.  

Hoe doen we dat?

Onze lokale partner Father Grol’s Welfare Project (FGWP) ondersteunt zo’n 15.000 gedetineerden met:

  • Medicatie, toiletartikelen en maandverband
  • Rolstoelen voor mensen met een handicap
  • Sportmateriaal zoals ballen en volleybalnetten, zodat de ze op een gezonde manier kunnen recreëren
  • Een praktische basisopleiding tot bijvoorbeeld timmerman, metselaar, kleermaker of loodgieter

Na hun vrijlating begeleidt FGWP ex-gedetineerden bij hun re-integratie. Ze krijgen de nodige gereedschappen om het vak dat ze hebben geleerd uit te oefenen. Daarmee kunnen  ze een bedrijfje opzetten om voor zichzelf en hun gezin te zorgen.

Ja, ik help mee!