De 70-jarige Manuel Laj maakt deel uit van de Maya bevolkingsgroep Q'eqchi'. Met zijn familie woont hij in de Comunidad El Mirador Pancuz in Guatemala. Voordat ze hier belandden, leefden ze jarenlang op een van de meest beruchte plaatsen van het land. ‘Ik was elke dag bang dat we met geweld zouden worden uitgezet.’

In maart 2011 ontruimden de Policía Nacional Civil en het nationale leger veertien gemeenschappen in Guatemala. Een daarvan was de Comunidad 8 de Agosto in de Polochic-vallei. Manuel Laj woonde hier vijf jaar lang met z’n vrouw Juana Ical, hun vier kinderen en drie kleinkinderen. Dankzij de hulp van de Inter-Amerikaanse Commissie van de Rechten van de Mens (IACHR) konden Manuel en z’n familie na de ontruiming verhuizen naar een nieuwe comunidad. Nu wonen ze met 76 andere gezinnen in El Mirador Pancuz in de gemeente Tucutú.

Manuel kijkt naar landschapSamen met een comité van boeren slaagde de gemeenschap erin om een eigen boerderij te beginnen. Ze hebben varkens, pluimvee, een grote moestuin en klein visreservoir. Manuel verbouwt maïs en bonen op zijn eigen land en verkoopt het overschot. Daarnaast is hij dagloner en verleent zijn diensten aan andere gezinnen in de gemeenschap. Zo werkt hij mee aan grote gezamenlijke projecten in de comunidad. Hier krijgt hij 40 quetzal ­per dag voor – ongeveer 5 dollar.

Zorgen over het weer

Het grootste probleem in de gemeenschap is de waterschaarste, vooral in de zomer. Er zijn tanks om regen op te vangen en Manuel heeft een klein project opgezet dat z’n familie één uur per dag van water voorziet.

Dromen over de toekomst

Ondanks alle zorgen, voelt Manuel zich gelukkig en veilig in El Mirador Pancuz. Hij is niet langer bang om uitgezet te worden en dat zorgt voor rust. Daarom heeft hij nu weer ruimte om over de toekomst na te denken. Z’n grote wens is om het waterproject uit te breiden, zodat ze thuis elke dag water hebben. Ook is hij van plan om een school en een gezondheidspost te bouwen en wil hij elektriciteit voor de hele gemeenschap. Zo zorgt Manuel ervoor dat het leven in de gemeenschap alleen maar fijner wordt. 

Meer over landrechten in Guatemala